Több olajat várnak az OPEC-től

Vágólapra másolva!
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) még a nyár előtt növelnie kell termelését, hogy megakadályozza a nyersolajfogyasztó államok olajkészleteinek nagyarányú csökkenését - szólított fel ismét a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) május havi olajpiaci jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az IEA szerint ahhoz, hogy a július-augusztusi valószínűsített keresletnövekedést ki lehessen elégíteni, nagy hozzáférhető kapacitás kell. Ennek eléréséhez, anélkül, hogy az olajkészletek csökkennének, az OPEC termelésnövelése kell, még a nyár előtt. Júniusban az olajtermékek iránti keresletet szakértők globálisan napi 1,6 millió hordóval várják növekedni. Ez immár a harmadik havi hasonló felszólítás az OPEC-nek címezve. A benzinkészletek a fő fogyasztó Egyesült Államokban az év megfelelő időszakához képest tizenhat éves mélypontra süllyedtek.

Áprilisban az OPEC kitermelése napi 30,3 millió hordón stabilizálódott, 2,8 millió hordós napi fölös kapacitás mellett - becsli az IEA. A világ nyolcadik nyersolajexportőre, Nigéria a fegyveres akciók következtében negyedével csökkentette kitermelését, ez az IEA becslése szerint május elején 815 ezer hordó napi kieséséhez vezetett.

Az IEA idei olajkereslet-növekedési előreljezését a mostani májusi jelentésben is 1,8 százalékon - 1,5 millió hordó/nap szinten - változatlanul hagyta. Ugyanakkor csökkentette a nem-OPEC-olaj iránti keresletnövekedésére vonatkozó becslést az idei évre: 100 ezer hordóval, miközben az OPEC olajára a harmadik negyedre napi 400 ezer hordós keresletnövekedést vár. Az OPEC-en kívüli országok olajkínálatának növekedését az idei évre 100 ezer hordóval, napi 1 millió hordóra emelte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről