Büntetné a drága benzinkutakat az USA

Vágólapra másolva!
Az olajár áttörte a hordónkénti 70 dolláros szintet, ahogyan ismét növekednek az aggodalmak az USA és az Irán közötti feszültségek miatt. A félelmeket elsősorban az Egyesült Államok Irán partjaitól nem messze folytatott tengerészeti gyakorlatozásai gerjesztették. Az észak-amerikai üzemanyagárak rekordot döntöttek; a törvényhozás az USA-ban példátlanul árfelhajtást tiltó törvényt alkotott.
Vágólapra másolva!

Londonban a Brent kőolaj ára szerdán több mint 1 dollárral magasabban, 70,60 dolláron zárt. Eközben az OPEC londoni találkozóján Chakib Khelil, Algéria energiaügyi minisztere azt mondta, a szervezet nem emelné a kitermelést árcsökkentési céllal, mivel a legutóbbi ilyen lépés sem növelte a készleteket.

Több tényező - többek között az iráni és nigériai feszültségek - nyomta az olaj árát kilenc hónapos csúcsra májusban. Az ENSZ egy frissen publikált jelentése arra a következtetésre jut, hogy Irán továbbra is szembeszáll az urándúsításra vonatkozó tiltással. A hírek egybeestek egy kilenc amerikai hadihajóból álló konvoj átkeléséről a hormuzi tengerszoroson, Irán partjaitól nem messze: az elemzők erődemonstrációként értelmezik a katonai mozgást. Iránt nem értesítették előzetesen az amerikai tengerészeti akcióról, amely 17 ezer főt mozgósított - számol be a BBC.

"Továbbra is azon a véleményen vagyunk, hogy az amerikaiak sokkal inkább erőfitogtatásnak szánták a lépést, mint bármi másnak" - mondja a Petromatrix olajipari elemző munkatársa.

Ezalatt Nicolas Sarkozy, az új francia elnök arra figyelmeztette Teheránt, hogy szigorú szankciókra számíthat, ha nem működik együtt a nemzetközi közösséggel nukleáris programja tekintetében.

Növekvő kereslet

Az Egyesült Államok alacsony üzemanyagkészletei szintén árfelhajtó hatásúak. A felhalmozott készletek jelenleg az átlag alatt alakulnak több finomító leállása miatt, annak ellenére, hogy múlt héten a készletek 1,5 millió hordóval bővültek.

A benzin iránti legnagyobb kereslet szezonja májusban kezdődik az USA-ban, amikor amerikaiak milliói ülnek autóba szabadságukat kihasználandó. A szűkös készletek a közelmúltban rekordszintre tornázták föl az üzemanyag árát. A gázolaj ára átszámítva 160 forint körül alakul.

Az árhullám arra sarkallta a képviselőházat, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy - első ízben - az árfelhajtást tiltó törvényt alkossanak. A lépéssel lehetővé vált, hogy bűnvádi eljárást kezdeményezzenek azon olajcégek, nagy- és kiskereskedők ellen, amelyek "tisztességtelen előnyt" biztosítanak maguknak, vagy "lelkiimeretlenül túlzó" üzemanyagárakat számítanak föl.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről