Másképp osztályoznák a vendéglőket

Vágólapra másolva!
A vendéglátóhelyek jelenlegi minősítése helyett a funkció szerinti besorolást javasolja friss tervezetében a gazdasági minisztérium. A szakmai szervezetek nem fogadják el a javaslatot - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A különböző osztályokat a melegkonyhás üzleteknél nyolc (a restauranttól, a csárdán át a kifőzdéig), a nem melegkonyhásoknál öt (a büfétől, a szendvicsbáron át a pecsenyesütőig), az italboltoknál négy, a cukrászatiaknál pedig öt kategória váltaná fel. A szakma ebben a formában nem tudja elfogadni a besorolást - fogalmazott az egyeztetésen lévő tervezettel kapcsolatban Háber Tamás, a Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke. Szerinte már az is kifogásolható, hogy a javaslatban idegen elnevezéseket (például restaurant, pub) is használnak. Úgy véli, a tervezett profil szerinti csoportosításnál sok az átfedés, és a jelenleg használatos I-IV. osztállyal ellentétben nem jelez minőségi, tartalmi különbséget. A szakmai vezető túlszabályozottnak is tartja a tervezetet. Nem kell olyan dolgokat kötelezővé tenni, amelyeket a piaci igény eldönt - ez a szakma véleménye, és a tervezet újratárgyalását kérik a tárcától.

Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke szerint a gasztronómiai megítélésben nem jelentenek minőségi kategóriát a tervezetben javasolt elnevezések. Példaként említi, hogy az étterem helyett vidéken inkább vendéglők vannak, sok a jó minőségű csárda, sokszor éppen ezek a legmagasabb színvonalúak. Ezeknek nem tenne jót a tervezett hátrasorolás. Szerinte külföldieknek és belföldieknek egyaránt problémát okoz az olyan követelményrendszer, amely a magyar szokások között nem koherens.

A gazdasági tárca (GKM) szerint a tervezet jobban megfelel a nemzetközi gyakorlatnak és életszerűbb a mostani szabályozásnál. Egy vendéglátóhely több besorolást is alkalmazhat, és azt a jövőben nem kellene bejelenteni az illetékes hatóságnak. A jövőben még a működés megkezdése előtt a tulajdonos kötelezettsége lenne üzletének a megfelelő kategóriába sorolása, minősítése. Ezzel csökkennének az adminisztrációs terhek, és a nyitáshoz szükséges idő is lerövidül - állítja a GKM.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről