Új csúcson az euró a dollárral szemben

Vágólapra másolva!
Az USA-dollár új, rekord alacsony árfolyamot ért el az euróval szemben, mivel a befektetők a deviza eladásába kezdtek az amerikai központi bank jelentős, félszázalékos kamatvágása után.
Vágólapra másolva!

A "zöldhasú" a lélektanilag fontos 1,4-es szint alá esett az euróval szemben. A csütörtöki 1,4018 a legmagasabb érték, mióta az önálló európai valuta érvényben van. Az Európai Központi Bank közben kamatemelésre célozgat, és az erősebb európai növekedés is hozzájárult az euró erősödéséhez.

Az elemzők szerint a gyengülő dollár hatása az európai fogyasztásra és gazdaságra vegyes lehet. Az eurózóna fogyasztói hasznot húznak egyes, a tengerentúlról importált termékek alacsonyabb áraiból. Ugyanakkor az eurózóna cégeinek is jól jön, hogy az olaj, a fémek és számos egyéb nyersanyag árát dollárban jegyzik, ami azt jelenti, hogy az euró viszonylagos ereje mérsékli ezen cégek kiadásait.

Mindemellett, bár az erős euró csökkenti egyes importcikkek árát, negatív hatást gyakorol ugyanakkor az európai kivitelre, hiszen az innen származó termékek jóval drágábbá válnak. Az Amerikai Egyesült Államok Európa legnagyobb kereskedelmi partnere. Mivel az USA egyúttal Kína, Dél-Korea és más ázsiai, exportra berendezkedett országok legnagyobb piaca is, a dollár gyengesége az ázsiai növekedést is megakaszthatja. Forrás: [origo]

Az alapvető probléma az USA kereskedelmi mérlegének óriási és egyre növekvő hiányával van, ami jelenleg mintegy 700 milliárd dollár, mivel az Államok jóval több terméket importál, mint amennyit exportál. Ez a folyamat már régebb óta fenntarthatatlannak tűnik, és hosszabb távon bizonyos fajta deviza-újraszabályozás elkerülhetetlennek és kívánatosnak látszik.

Az amerikai központi bank legutóbbi kamatcsökkentő lépése felgyorsította a gyengülést, mivel a megtakarításaikat dollárban kezelő emberek kisebb megtérülési arányra számíthatnak ezután.

A Fed döntésének az volt a célja, hogy mérsékelje az amerikai ingatlanpiaci problémákat, amelyet a kölcsönök törlesztőrészleteit fizetni képtelen ügyfelek okoztak. Az innen induló gondok széles körű gazdasági lassuláshoz vezethetnek. Az USA gazdasági lassulása rövid távon is árthat a dollárnak, igaz, csökkenhet egyúttal a kereskedelmi deficit, mivel az amerikai fogyasztók importcikkek iránt mutatkozó kereslete is csökkenhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről