Bedőlni látszik az uniós borreform

Vágólapra másolva!
A tervezett uniós borreform öt fő eleme közül kettőt nem tudnak bevezetni - derült ki a mezőgazdasági miniszterek szerdai tanácsülése után. A német, a francia, a brit, a svéd, a finn, a lengyel, a cseh, a bolgár, a román, az osztrák és a magyar szaktárca vezetője egyaránt tiltakozott az Európai Bizottság azon javaslata ellen, amely megtiltaná a borok cukorral történő "feljavítását" - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A spanyol és olasz termelők az éghajlati sajátosságok miatt nem szorulnak rá a szárazcukrozásra, így ennek betiltása elsősorban nekik állt érdekükben. Brüsszel éppen azért emelte be az eredetileg júliusban közzétett javaslatcsomagba, hogy kizárólag mustot lehet édesítőszerként használni, hogy megnyerje a déli tagországok támogatását a reform másik eleméhez, amely 200 ezer hektárnyi szőlő felszámolását indítványozta a túltermelés visszafogására. Így aonban elképzelhető, hogy az ültetvények kivágásának elrendelése sem következhet be.

Brüsszel korábban azt közölte, hogy ha a reformcsomagnak ezt a két eleme nem valósul meg, akkor inkább visszavonja az egész javaslatot. Mariann Fischer Boel agrárbiztos szerdán azonban már azt mondta: "Készek vagyunk a kompromiszszumra. Ha egy-két évvel tovább tart a bevezetés, az még nem ront el mindent" - nyilatkozott a dán biztos.

A reformcsomagnak további fontos eleme a túltermelés lepárlásához és a bor magántárolásához adott támogatás, valamint az export-visszatérítés eltörlése. Az uniós büdzsének jelenleg évi 500 millió eurójába kerülő krízislepárlás helyébe két másik válságkezelő intézkedés lépne, amelyet nemzeti forrásokból fedeznének, 2013 után pedig feloldanák a telepítési korlátozásokat, hogy a versenyképes termelők növelni tudják a termelésüket.

Ma már az Európai Bizottság hozzáértése és tisztessége is megkérdőjelezhető az uniós borreform kapcsán - közölte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. Véleménye szerint érdemes lenne elgondolkodni egy újabb koncepció kidolgozásán.

A cukrozás esetleges betiltásánál is fájóbb lenne Horváth Csaba szerint, ha a tervezett szerkezetátalakítási rendszerben nem kapnánk meg az eddig igénybe vett, mintegy 2,2 milliárd forintnak megfelelő éves EU-támogatást.

A HNT emellett kifogásolja, hogy a legújabb elképzelések szerint - tagországi nemzeti hatáskört elvonva - a bizottság maga kívánná notifikáltatni és ellenőrizni az úgynevezett eredetvédelmi borokat. A szervezet értelmetlennek ítéli a 200 ezer hektárnyi uniós szőlőültetvény támogatott felszámolását is, mivel indokolatlan kivágási hullámot gerjesztene, miközben piacot teremtene a harmadik országok termékeinek - írja a Világgazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!