A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szabadka - a balkáni shopping city süd

Vágólapra másolva!
Nagycsarnokok, zsibvásár: magyar, szerb és kínai egyvelege az uralkodó nyelvjárás a Budapesttől közel kétszáz kilométerre, a szerb határtól nem messze, Szabadkán működő, a józsefvárosi kínai piachoz kísértetiesen hasonló, annál azonban legalább háromszor nagyobb területen elhelyezkedő vásárban. Mostanában a fél ország odajár a gyakran megdöbbentően alacsony árak miatt. Ráadául a szabadkai piacon sokkal több eladó beszél magyarul, mint a Kőbányai úton lévő vásártelepen. Kalandtúra-érzés, jó hangulat és a fejünkben zakatoló pénztárgép csengése uralja az egynapos kirándulást.
Vágólapra másolva!

A szabadkai piacot mindenképpen érdemes meglátogatni márcsak a hangulat és a kalandtúra jelleg kedvéért is, financiálisan azonban nem egyértelműen éri meg. Inkább egy kellemes egynapos kirándulás lehet belőle - főleg, ha bevesszük a programba a közelben fekvő egykori monarchikus fürdőhelyet, a palicsi tavat is -, mint egy költséget megtakarító nagybevásárlás, s a minőségről még nem is beszéltünk - e szempontból inább a kalandtúra jelleg erős.

Szabadka főútján a taxisofőrök, miután útbaigazítottak, közölték, hogy amennyiben az autót szeretnénk viszontlátni a vásárlás után, a piac melletti őrzött parkolót érdemes igénybevenni. Hatvanöt dínárért egész napos bérletet lehet váltani. A meglepetés viszont az, hogy kora délután az őrzők mindegyike hazamegy. A kocsi tehát ugyanolyan biztonságban áll onnantól kezdve, mintha az út szélén hagynánk - bár azt legalább kivédjük, hogy elszállítsák a járgányt tilosban parkolásért.

Tényleg mindent lehet kapni

A legtöbb árusnál ugyanazt a készletet találjuk, közel ugyanannyiért. Nem érdemes dínárt váltani a vásárláshoz, mert a forint és az euró többet ér - egy férfiing például 1750 forintnyi dínár lehet, de forintból csak ezerötszázat kérnek érte. Ráadásul a határon átkelve az első pénzváltónál szinte mindent, csak forintot nem váltanak.

Az alsóneműtől a dísztárcsán keresztül a körfűrészig mindent megtalálhatunk, többnyire "közel eredeti" minőségben. A szerb és kínai árusok némelyike, aki nem tud magyarul kézzel-lábbal, számológéppel hadonászva magyarázza, miért nála vegyünk mindent, hiszen ilyen anyagot és minőséget nyilván sehol máshol nem találunk. Néhányan azonban nem szeretnék mindenáron, hogy a magyar anyanyelvű az ő portékájukat vegye meg. Őket a legjobb elkerülni, ami nem is nehéz, mivel szinte tudomást sem vesznek a számukra nem szimpatikus vásárlóról.

Bugyikánaán

Tusfürdőért, mosóporért és telefonért például nem éri meg Szabadkára menni. Közel ugyanannyiba kerülnek ezek a cikkek ott is, mint itthon, ráadásul finoman szólva sem tisztázott az eredetük. A ruházati cikkek ugyan jóval olcsóbbak, mint bármelyik bevásárlóközpontban vagy boltban itthon, az eredet azonban ezeknél is erősen kérdéses.

Női alsót 150-200 forintért vehetünk hihetetlenül színes választékban. A pamut bugyi nem divat, a műszál, sok masnival és csipkével azonban annál inkább. Ugyanez érvényes a melltartókra, amelyeket 700-1200 forintért adnak olyan színekben is, amik eddig talán nem is léteztek. A férfialsók között sok minőségit találhatunk, 350-700 forintért darabját, ebből tehát érdemes itt készletet beszerezni, ha már eljutottunk idáig.

Forrás: [origo]
Farmerek közel eredeti minőségben, de mindenképpen márkafelirattal

Férfi farmert 1700 és 3000, nőit 1700 és 2000 forint között vehetünk, akár márkafelirattal is a hátulján, hihetetlen mennyiségben, színben és szabásban. A kabátkínálat meg sem közelíti ezt, ugyanakkor fellelhető egy-két tartósnak tetsző darab, akár 1800 forintért is hölgyeknek. A férfiaknak már minimum 6000 forintot kell fizetniük egy minőségibb felöltőért.

Férfiing a gyerekeknek is

Pólókat 800 és 2800 forint között vehetünk. Egy közepes ruhabolt kínálatával egyenlő a skála, minőségben viszont hatalmas eltérések vannak, ráadásul a minőség és az ár nem feltétlenül egyenesen arányos ebben az esetben. Pulóverekért - a piacon a kapucnis a favorit - alapértelmezésben 2000 forintot kell kicsengetni, egy kidolgozottabb gyapjúpulcsi azonban akár 3000-4000 forintba is kerülhet. Gyermek pulóvert - ami kinézetre pamut és jó minőségű -750 forinttól vehetünk. Érdekes, hogy kevesen "szakosodnak" a gyerek árukra, alig lehet kisméretű ruhát találni, cipőt még kevesebbet.

Az urak viszont bevásárolhatnak a szintén óriási mennyiségű ingből, amik nagyobb része egy az egyben műanyag ugyan, előfordul viszont néhány kifejezetten szép, jó anyagú áru is - bár ezeken a gombokat általában csak egy hajszál tartja - 1500 forinttól. Amennyiben többet vásárolunk, még ebből is engedményt kapunk. Itt fordult elő az is, hogy az eladónak nem volt visszajárója és emiatt még háromszáz forintot engedett az árból.

Forrás: [origo]
Két lépés ötszáz forintot ér

Női cipőt 3-4000 forinttól találunk, különböző stílusban. A piac egész területén körülbelül egy kis cipőboltnyi termék vonul fel párszáz forintos eltéréssel. Érdemes körülnézni tehát, mivel ugyanannak a cipőnek az ára két szomszédos árusnál akár ötszáz forinttal is különbözhet. A férfi tornacipőkért Nike, Puma, Adidas és egyéb felirattal 4000-11 000 forintot is kérhetnek. A laikus szemlélőnek is feltűnik az eredetitől való eltérés formában és színben, de ennyi pénzért talán nem is várhatjuk el, hogy a minőség ugyanolyan legyen, mint a valódi márkás termékeknél.

Az édes parfüm a sláger

Ugyancsak "márkázott" termék a táskák nagyrésze. Akár 7-800 forintért is vehetünk egy színben az eredetitől alig eltérő oldaltáskát. A majdnem márkás parfümökből is nagy a kínálat, mostanában az édes illatoké a főszerep. Egy 100 milliliteres kiszerelésű üvegcse ára 1800 forinttól indul. Találtunk viszont egy-két valóban eredeti terméket is, ezeknek az ára megközelíti a bolti árfekvést.

A méteráru 600 forinttól kezdődik, de akad ágyterítő - az eladó szerint eredeti indiai - 7000 forintért is. Dísztárcsát a hipermarketekben megszokott áron vehetünk 2-3000 forintért. Körfűrészt már 7000 forintért kapunk, de a márkásabbak 12 ezerbe is kerülnek. A biciklikről kevés információnk van, mivel a két árus egyike sem beszélt magyarul, angolul vagy németül, annyit sikerült megállapítanunk, hogy egy városi férfi kerékpár, teleszkóppal és tárcsafékkel egészen meglepő, olvashatatlan márkajelzéssel az oldalán 38 rugót kóstált.

A nagycsarnokok között egyfajta bolhapiacon lehet már messziről használtnak tűnő cikkeket - például tálakat, satut, vastartozékokat - venni fillérekért, itt viszont remek, igazi balkáni a hangulat. Kutyák szaladgálnak, az emberek kedélyesen beszélgetnek, esznek-isznak. Érdemes egyébként megkóstolni a specialitásokat. Egy tál ételért párszáz forintot kérnek, és bőven jól lehet lakni a szerb különlegességekből vagy éppen a hamburgerből - amihez aro-s mustárt is ehetünk mintegy grátisz.

Rossz rendőr - jó rendőr

A röviditalok nagyrésze szintén kiszorult a csarnokokból. Mindenféle erősségű és nevű, általában eredeti terméket vásárolhatunk. Egy üveg Jagermeister vagy egy literes Ballantine's például 2300 forintba kerül. Pontosabban 2500-ba, de amikor az idős hölgy úgy látta, hogy sokalljuk az árat, azonnal lealkudta magától 2300-ra. Alkudni egyébként lehet és sokszor meg is éri. Különböző mechanizmusokkal találkozhatunk. Van például a rossz rendőr - jó rendőr csapat, ahol az egyik árus engedékeny, a másik meg hol a társát, hol a vevőt szidja és a szörnyűségesen "olcsó árakat" emlegeti. Van, aki kétségbeesik, ahogy árengedményről esik szó, van, akit pedig meg sem kell kérni, hogy engedjen, azonnal a félárat ajánlja fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!