A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Nem csillapul a tejmizéria

Vágólapra másolva!
A külföldi feldolgozók többet ígérnek a nyers tejért, mint a hazaiak. A Tolnatej Zrt. - a Tolle termékek forgalmazója - mindössze 5 forint emelést ígért erre a hónapra a megyei tejszövetkezet küldöttségének 15 forintos követelésével szemben. Az olasz felvásárlók már jelentkeztek, ha a Tolle nem adja meg a gazdák által kért árat ők megadják, mert az olaszoknál is tejhiány van. A nagyobb cégek ismét áremelésre készülnek.
Vágólapra másolva!

A tej felvásárlási ára, az export növekedése és a takarmányhiány, valamint az így kialakult keresleti piac miatt, az idei év végére akár a 80 forintot is elérheti literenként. Magyarországon, a statisztikai adatok szerint a tejárak júliusig egy év alatt több, mint 7 százalékkal emelkedtek. A Tej Terméktanács rendelkezésére álló, első héthavi adatokból megállapítható, hogy az idén, az első hét hónapban a tej felvásárlási átlagára 65,96 forint volt literenként. Ez 7,25 százalékkal magasabb, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Jelenleg a felvásárolt tejért a feldolgozók literenként a gazdálkodóknak 75 forint körüli árat fizetnek. Ez meghaladja az uniós belépés előtti irányárat, ami 72 forint körüli volt. A felvásárolt tej 99 százaléka extra minőségű, azaz megfelel az EU által előírt minőségi követelményeknek - mondta Bakos Erzsébet.

A szakértő úgy véli: Magyarországon a tej felvásárlási árak a világpiachoz hasonlóan emelkedni kezdett. Elsősorban a magas takarmány-, és az üzemanyagárak, valamint az ausztrál és új-zélandi kínálat csökkenése, továbbá az unióban tapasztalható csökkenő tehénállomány, és az európai közösség szabályozási reformja miatt nő. Bakos Erzsébet osztja azt a korábban megjelent magyar szakértői véleményt, hogy az emelkedő periódus várhatóan 2010 után korrekcióba fordul, de akkor is csak kis mértékű lesz a visszaesés. "A tejtermékek világpiacán az áremelkedés tartós folyamatnak tekinthető" foglmazott a szakértő.

A terméktanács adatai szerint a kedvezőtlen piaci körülmények - azaz, főként az áremelkedés és a csökkenő fizetőképes kereslet, valamint a 22 százalékos tejimport növekedése - miatt a belföldi értékesítés az év első hét hónapjában, mintegy 10 százalékkal marad el az előző év azonos időszakától.

Legnagyobb csökkenés tejben és a sajt és túró kategóriában volt, ezeknél a termékeknél minden harmadik liter, illetve kiló belföldön értékesített áru a külpiacról származik. Mintegy 30 százalékos a csökkenés a rendkívül alacsony vajértékesítésben, ahol szintén nagy a külpiaci kínálat. Magyarországon az idei év első hét hónapjában 535 ezer tonna tejterméket adtak el.

A behozatal értéke a múlt évben 232,8 millió dollárt tett ki, míg az idei év első hét hónapjában 147,5 millió dollár volt. [origo]/MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!