A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Simor: nincs gazdasági veszély

Vágólapra másolva!
Miközben elszabadult a pokol a nemzetközi piacokon, a jegybank monetáris tanácsa meglepően visszafogott értékelést adott ki a helyzetről a kamatdöntést kommentálva. Valóban nem látnak komolyabb kockázatot, vagy ez csak üzenet volt, miszerint "urai vagyunk a helyzetnek"- tette fel a kérdést a pénteki Napi Sazdaság Simor András jegybankelnöknek
Vágólapra másolva!

Magyarországot nem fenyegeti veszély, a héten kibontakozott tengerentúli piaci fejlemények korlátozott hatással vannak a magyar gazdaságra, az inflációs folyamatokra. Az ülés idején még csak a hétfő délelőtti eseményeken voltunk túl, amire nem tartottuk szükségesnek a reagálást, mivel a monetáris politika hosszabb távú tendenciákra figyel, az aktuális ügyeket is ilyen szempontból értékeljük - mondta a jegybankelnök a Napi Gazdaságnak.

Természetesen előfordulhat olyan helyzet, amikor azonnali döntésre van szükség, de ez nem ilyen volt. Az elmúlt napok is azt bizonyítják, hogy helyesen jártunk el. A problémák az óceánon túl keletkeztek, és ha ott megfelelően kezelik a helyzetet, akkor nálunk nem lesz szükség beavatkozásra.

Simor András a napokban elterjedt kamatemelési szavazatra vonatkozó információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánom. Annyit mondtam a sajtótájékoztatón is, hogy volt ilyen javaslat (egyébként mióta jegybankelnök vagyok, az első), és viszonylag egyértelmű döntés született.

A február 15-én megjelenő jegyzőkönyvből pedig kiderülnek a részletek. Az ülés menete egyébként úgy néz ki, hogy először meghallgatják, ki hogy látja a világot, melyek azok a legfontosabb információk, amelyeket a döntésnél figyelembe kell venni. Ezt követi a vita, majd a javaslatok elhangzása után következik a szavazás.

Két tényezőt emelt ki ajegybankelnök: az inflációs várakozásokét, valamint a nemzetközi piacokon a kockázati prémiumok alakulását. Ha azt tapasztaljuk, hogy az inflációs várakozások nem rögzülnek magas szinten, és ha a tőkepiaci helyzet tartósan javul, akkor lesz lehetőség kamatcsökkentésre. Ellenkező esetben nem lehet kizárni egy kamatemelést sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!