Az AIG-t is elérte a hitelválság

Vágólapra másolva!
Az American International Group Inc. (AIG), a világ legnagyobb biztosítója 89 éves története legnagyobb negyedéves veszteségét szenvedte el 2007 utolsó negyedévében - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az 5,29 milliárd dolláros hiányt részben az Egyesült Államok jelzálogpiacához kötődő értékpapírok leértékelődése miatt leírt 11,1 milliárd dollár, részben a befektetési portfólió értékcsökkenése miatt elszenvedett 3,27 milliárd dolláros veszteség okozta. Az AIG ingatlanbiztosítási ágazata 348 milliós üzemi veszteséget szenvedett el az egy évvel korábbi 27 millió dollár profit után. A biztosító utoljára 2002-ben jelentett negyedéves veszteséget, akkor is csak azért, mert a vezetői prémiumok, illetve az alkalmazotti juttatások emelése miatt növelnie kellett tartalékait.

A társaság vezetése arra számított, hogy a leértékelődött követelések egy idő után visszanyerik értékük jelentős részét, ezzel szemben egy kisebb részük még a korábban feltételezettnél is jobban elértéktelenedett. Martin Sullivan vezérigazgató kénytelen volt elismerni, hogy bár az elmúlt negyedéves eredmények is igen halványak, ennek ellenére nem lehet kizárni a további leírásokat, veszteségeket. "Várakozásunk szerint 2008-ban gyenge marad az USA lakáspiaca és folytatódik a hitelpiaci bizonytalanság" - tette hozzá. Szakértők egyetértenek a cégvezetés értékelésével, szerintük 2008-ban még romolhat is a helyzet a mostanihoz képest, különösen akkor, ha a hitelválság kiterjed a kereskedelmi ingatlanok piacára is - írja a Napi Gazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről