Botrányok az Alitalia eladása miatt

Vágólapra másolva!
Tegnap fel kellett függeszteni az olasz nemzeti légitársaság, az Alitalia részvényeinek kereskedését, miután a kormány bejelentette, hogy elfogadja az Air France-KLM ajánlatát a társaság állami tulajdonban lévő 49,9 százalékának felvásárlására - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A részvény árfolyama a bejelentés hatására 24 százalékkal, 29,6 eurócentre zuhant. Ez az összeomlás ráadásul csak követte a hétfői 27 százalékos esést, ami azt követően következett be, hogy kiderült: a francia-holland társaság a részvénycserés ügylet keretében papíronként csak 10 centet ad az olasz légitársaságért, ami 81 százalékkal alacsonyabb a részvény március 14-ei árfolyamánál.

A vevő az ügylet lezárásának feltételéül szabta, hogy a szakszervezetek és az áprilisi parlamenti választások nyomán felálló új kormány is áldását adja rá. A szakszervezetek képviselőivel tegnap kezdtek tárgyalásokat az Alitalia vezetői, illetve az Air France-KLM vezérigazgatója, Jean-Cyril Spinetta.

Az üggyel kapcsolatos közhangulatot jól jelzi, hogy az olasz légitársaság római székháza előtt - ahol lapzártánk idején is tartott az egyeztetés - verekedés tört ki a légitársaság értékesítése ellen tiltakozó tüntetők és rendőrök között. Letizia Moratti milánói polgármester közölte, hogy a város kártérítést követel amiatt, hogy az akvizíció keretében csökken a Malpensa repülőtér szerepe és forgalma, és Róma lesz a fő bázis, a Malpensát működtető cég ugyanis a milánói helyhatóság többségi tulajdonában van. A kormány azzal érvel az Alitalia eladása mellett, hogy ez a cég megmentésének egyetlen lehetséges módja. Az öt éve veszteséges társaság adósságállománya 1,3 milliárd euró, ami kormánytisztviselők szerint naponta további 1 millióval nő. Ezért a cég két hónapon belül csődbe mehet - értesült a Napi Gazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!