Kamatot csökkentett a Fed

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank (Fed) magyar idő szerint hétfőn hajnalban 25 bázisponttal 3,25 százalékra csökkentette a diszkont rátát, azaz azt a kamatot, amit közvetlen hiteleire a bankok felé számol fel. Az intézkedés azonnali hatályú.
Vágólapra másolva!

Az intézkedés célja az amerikai gazdaságot már a recesszió közelébe taszító egyre mélyülő pénzügyi válság megállítása.

A Fed ezen kívül bejelentette, hogy új hitelezési programot indított el egyelőre 6 hónapos időtartamra. Ennek a keretében az elsődleges forgalmazók ugyanolyan kamat mellett vehetnek fel hitelt közvetlenül a jegybanktól, mint a kereskedelmi bankok.

A diszkont ráta csökkentéséről szóló bejelentés időzítése meglepte a szakértőket, mivel a Fed másnap, kedden dönt az alapkamatról. A szakértők azzal számolnak, hogy a Fed akár 100 bázisponttal csökkentheti az alapkamatot a jelenlegi 3,00 százalékról.

Pénzpiaci elemzők szerint kedden a Fed nagy eséllyel akár 100 bázisponttal csökkentheti az irányadó kamatot is a jelenlegi 3,00 százalékról szintén a pénzpiac stabilizálása céljából.

Csütörtökön az elemzők többsége még kisebb, 75 bázispontú kamatvágást tartott a legvalószínűbbnek. Pénteken azonban 50 százalék fölé emelkedett azoknak az aránya, akik 100 bázispontú csökkentést várnak.

Elemzők szerint ezzel azonban nem ér véget a tavaly kezdődött kamatcsökkentési sorozat, valószínűleg a nyár elejéig további kamatvágásra kerül sor. A jelenlegi kamatcsökkentési sorozat tavaly szeptember 18-án kezdődött, akkor a Fed 50 bázisponttal 4,75 százalékra vitte lejjebb az alapkamatot.

Londoni értékforgalmazók szerint hétfőn a hír hatására komolyabb gyengüléssel kezdhetnek a nyugat-európai részvénypiacok. Befolyásolja majd elsősorban a pénzügyi részvények alakulását az is, hogy a JPMorgan Chase felvásárolja versenytársát, az ötödik legnagyobb amerikai befektetési bankot, a Bear Stearns-t.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről