Vágólapra másolva!
A tavalyi fagykár a vártnál komolyabban érintette az ültetvényeket, a fák károsodása miatt kisebb lesz az idei almatermés - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Bár az időjárás és a növények jó három héttel járnak a naptár előtt, ez egyelőre inkább csak a gyümölcstermesztőknek jön kapóra. Szabolcsban például az ültetvényeken már javarészt végeztek a metszéssel - mondja Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója. Szerinte már most látszik, hogy az idén kisebb lesz az almatermés, mivel a tavalyi fagykár hatása komolyabban érintette a vártnál az öt-hatéves ültetvényeket. A károsult fák legfeljebb jövőre teremnek majd. A metszés utáni állapot szerint viszont jó termés ígérkezik az őszibarack- és meggyültetvényeken, feltéve, hogy az idén kegyesebb lesz az időjárás a tavalyinál.

A szántóföldi növénytermesztésben már folynak az év eleji szokásos munkák, a tavaszi vetésű növények talajának előkészítése és a trágyázás. Az őszi vetésű kalászosok közül a tavaly novemberi adatok szerint a tritikálé kivételével minden gabonafajtát nagyobb területen vetettek, mint egy évvel korábban. Búzából csaknem húszezer, őszi árpából mintegy hétezer hektárral nőtt az előirányzott vetésterület az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet (AKII) adatai szerint. Érdemi a növekedés a repce esetében is: míg 2006 novemberében 224 ezer hektár repce vetését tervezték a gazdák, addig tavaly év végén már közel 253 ezer hektáron vetették.

Budai elmondta: további komoly gabonapiaci és élelmiszer-ipari áremelkedésre lehet számítani, mivel a termelők kénytelenek lesznek továbbhárítani a költségeiket: a műtrágyák például típustól függően legkevesebb 50-100 százalékkal drágultak, a háromszáz forint fölötti gázolajárak a tavaszi munkákra készülő gazdák számára okoznak érzékeny kiadásokat. Az energiaárak növekedését pedig a feldolgozóipar érvényesíti majd igazán. Az árakat ugyancsak fölfelé tolja a piaci áruhiány és a bioüzemanyagok iránti egyre növekvő kereslet következtében dinamikusan növekvő alapanyagigény. Az AKII legfrissebb gabonapiaci jelentése szerint az étkezési búza esetében az év eleje óta tapasztalt drágulás - február közepén a termelői tonnánkénti ár 30 ezer forinttal haladta meg az egy évvel korábbit - legfeljebb a betakarításkor enyhülhet, a tavalyi, világszerte szűkös termés miatti folyamatos kereslet ugyanis erősen felhajtja az árakat. Az idén a hazai termelők bőséges esőben és jó termésben bíznak, mivel a téli hó és az eddigi csapadék mennyisége kevés ahhoz, hogy érdemben pótolja a talaj mélyrétegeinek az elmúlt száraz évek miatti vízveszteségét - olvasható a Napi Gazdaságban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!