A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nő a patikákban a külföldi tulajdon

Vágólapra másolva!
A tavaly létrehozott patikák tulajdonosai közt növekvő számban vannak külföldiek: az üzemeltetés iránt osztrák, német, ciprusi, holland és izlandi érdeklődés van - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben hozott intézkedések komoly feszültségeket generáltak a lakossági gyógyszerellátás rendszerében - állítja a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke. Hankó Zoltán szerint előbb-utóbb bizonytalanná válhat az ellátás, működési zavarok léphetnek fel és a rendszer szétesése sem kizárt. Mint mondta, az átlagos árrés alig 14 százalékos, míg ez az érték 2006-ban Ausztriában mintegy 25, Németországban 24, Olaszországban 21, Portugáliában 20 százalék volt. Csaknem hét éve annak, hogy bevezették a 3500 (ma 5000) forint feletti nettó nagykereskedelmi eladási árnál drágább gyógyszerek esetén a fix dobozdíjat. Ez legfeljebb 850 forint lehet, ami a drágább gyógyszereknél még a pénzügyi műveletek (bankkártyahasználat, banki átutalások) költségeit sem fedezi. A patikák azzal próbálják ebbéli veszteségeiket csökkenteni, hogy a nagy értékű gyógyszerekből csak konkrét igény esetén készleteznek.

A piacnyitásról szólva az alelnök kiemelte: év végére 180 működési engedélyt adtak ki. Ez 9 százalékos növekedést jelent a liberalizáció előtti állapothoz képest. Az új patikák többnyire egy már régebben létrehozott vagy új gyógyszertárlánchoz tartoznak. Tulajdonosaik között növekvő számban vannak külföldiek. A hazai patikák működtetése iránt osztrák, német, ciprusi, holland és izlandi érdeklődés van.

A kórház-üzemeltetőként megismert HospInvest Zrt. is egyre komolyabb részesedést kíván magának a patikapiacból. A társaságnál felvetésünkre azt mondták: tudomásuk van arról, hogy a náluk befektetőként jelen lévő Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elindított egy komolyabb patikaüzemeltetési programot, ám a magyar piacot érintő terveikről nincs információjuk - olvasható a Napi Gazdaságban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!