A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Manipulálhatták a bankok a Libort

Vágólapra másolva!
Május 30-ától jelentősen átalakítják a világ egyik legfontosabb kamatmutatóját, a londoni Libort, miután felmerült a gyanú, hogy bankok hamis adatok szolgáltatásával szándékosan eltérítették - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A számos futamidőre és nyolc devizára számított londoni bankközi kamatlábmutató, a Libor a világ egyik legfontosabb benchmarkja, ezen alapszik mintegy 62 ezer milliárd dollárnyi hitel kamata, illetve ettől függ például 6 millió amerikai háztartás jelzáloghitel-törlesztőrészletének nagysága is. A Libor kiszámításának hitelességével kapcsolatban azonban komoly kétségek merültek fel, erős ugyanis a gyanú, hogy az összeállításához adatot szolgáltató bankok szándékosan hamis értékeket közöltek az indexet készítő Brit Bankszövetséggel (BBA), hogy ezzel manipulálják a mutatót - mondta a Bloombergnek Tim Bond, a Barclays Capital vezető menedzsere. A BBA ezért úgy döntött, május 30-tól jelentősen átalakítja a Libor számításának módját, pontos részleteket azonban eddig nem közölt.

A Libor manipulálása nem is annyira bonyolult, mint gondolnánk, az összeállítás hitelességét ugyanis senki nem ellenőrzi. E mutató kiszámítása a gyakorlatban úgy történik, hogy a BBA minden reggel 16 angol banktól kér be arra vonatkozóan adatokat, mekkora kamatra jutnak hitelhez az egyes futamidőkre a különböző devizákban. A gyanú szerint a hitelválság idején az adatszolgáltató bankok némelyike szándékosan alacsonyabb értéket közölt, hogy így próbálja meg hűteni a piacot és megakadályozni finanszírozási költségeinek elszállását.

Április 7-én a Fed által közzétett adatok szerint a biztosított hitelekért a bankok aznap 2,82 százalékos kamatot kértek egymástól, márpedig ugyanaznap a Libor csak 2,72 százalékon állt. (Ráadásul a biztosított hitelek elvileg olcsóbbak.) A manipulációt még inkább valószínűsíti, hogy a három hónapos Libor egyetlen nap alatt 18 bázisponttal ugrott meg a BBA azon közleményét követően, miszerint a 16 adatszolgáltató bank közül azonnal kizárja azt, amelyiknél csalásra derül fény - írja a Napi Gazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!