Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Amerikai engedmény a WTO tárgyaláson

Vágólapra másolva!
Az EU méltánylandónak nevezte azt az új amerikai javaslatot, amely szerint az Egyesült Államok a genfi WTO-tárgyalásokon mezőgazdasági támogatásainak felső határát 15 milliárd dollárra lenne hajlandó csökkenteni az eddigi 16,4 milliárd dollárról, ha haladás mutatkozik a tárgyalásokon az ipari és szolgáltatási vámcsökkentések terén.
Vágólapra másolva!

Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztos szóvivője szerint az amerikai javaslat a jelenlegi tárgyalási szakaszban méltánylandó ajánlat. Ez nem a legtöbb, amit az Egyesült Államok tehet, de feltételezzük, hogy a további haladás a javaslatban a tárgyalások előrehaladtától függ - jelentette ki Peter Power szóvivő.

Az Egyesült Államok hétfőn már hajlandóságát fejezte ki a mezőgazdasági támogatások mérséklésére azzal együtt, hogy engedmények nyújtására szólította fel a legnagyobb fejlődő országokat, Indiát, Brazíliát és Kínát.

Peter Mandelson, az Európai Unió kereskedelmi biztosa az uniós mezőgazdasági vámok 60 százalékos csökkentésére tett hétfőn javaslatot, javítva a korábbi uniós javaslatban szerepelt 54 százalékos csökkentési célon. Mandelson ennek az uniós ajánlatnak az alapján reméli azt, hogy Brazília, Kína és India az ipari termékeket érintően él majd nagyvonalú ajánlattal.

Az EU és az Egyesült Államok agrárszubvencióinak csökkentése a nagy felzárkózó piacú országok egyik fő követelése a WTO-tárgyalásokon, mielőtt piacaikat a fejlett államok további ipari és szolgáltatási exportja előtt vámcsökkentésekkel még szélesebbre tárnák.

A WTO-kereskedelmi tárgyalások hét éve húzódnak. A fejlődő országok agrártermékeik piacra jutási lehetőségeinek javítását remélik, míg az Egyesült Államok és az Európai Unió az ipari termék és a pénzügyi szolgáltatások piacának tágabbra nyitására számít.

Az évek óta húzódó dohai világkereskedelmi tárgyalási forduló sikeres lezárása érdekében hétfőn kezdtek Genfben tárgyalásokat a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagországainak kereskedelmi miniszterei. Az e heti tárgyalások eredményességét kétségessé teszi, hogy a Bush kormányzat képes lesz-e hivatali idejének vége felé bármilyen engedményre, vélik egyes szakértők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről