A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Csődben a Kremikovci acélmű

Vágólapra másolva!
A bolgár Kremikovci acélmű csődjét mondta ki szerdán egy bolgár bíróság.
Vágólapra másolva!

A Kremikovci acélmű a balkáni ország legnagyobb ilyen létesítménye, és termelése a bolgár export mintegy tíz százalékát adja. Ugyanakkor az acélmű már huzamosabb ideje a csőd szélén állt. A hitelezőkkel szembeni adóssága 1,6 milliárd dollár körüli, ennek egy része kötvénykibocsátás keretében halmozódott fel.

Júliusban több brit bíróság elismerte a kötvényesek követelését, és utasította a bolgár céget, fizesse vissza a kötvények értékét és azok kamatát, összesen 545 millió dollárt.

A hitelezők között található egyebek között a Mars Capital Management, a QVT Financial LP, a York Capital Management és a DellaCamera Capital Management.

Az indiai acélmágnás, Pramod Mittal 71 százalékos részesedéssel rendelkezik a bolgár cégben, amely 8 ezer embert foglalkoztat. A vállalatban 25,3 százalékos tulajdonhányada van a bolgár államnak.

A gyár szakszervezete támogatta a csőd kimondását, mert szerinte ez a legjobb megoldás a cég jövője szempontjából.

Bolgár kormányzati álláspont szerint a bíróság csődöt kimondó határozata megnyitja az utat a 71 százalékos részesedés eladása előtt stratégiai befektető számára.

A Kremikovci acélgyár iránt komoly érdeklődést mutat a világ vezető acélipari vállalata, a luxembourgi székhelyű ArcelorMittal és Konsztantin Zsevago ukrán milliárdos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!