Az európai bajok erősítik a dollárt

Vágólapra másolva!
Hiába Amerikából indult ki a válság, a viharos hétfő után az euró, a font és a jen ellenében is javult a dollár pozíciója. Nem kizárt, hogy az előttünk álló napokban tovább erősödik, de az elemzők az 1987-es példát idézve óvatosságra intenek.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Sokat erősödött kedden a dollár. A DXY index, amely a legfontosabb rivális devizákkal szemben méri az amerikai fizetőeszközt, 77,450 pontról 77,913-ra emelkedett az észak-amerikai kereskedésben.

A jelenség egyik oka, hogy nyomás alá került kedden az euró, miután az európai bankrendszerben is egymás után dőlnek ki a csontvázak a szekrényből. A francia-belga bankcsoport, a Dexia segélyezése volt a legjelentősebb hír, de Izlandon lényegében államosítani kellett az ország harmadik legnagyobb bankját (Glitnir), míg Írországban általános garanciavállalást hirdetett a kormány. Egy nappal korábban a Fortist és a Bradford & Bingleyt kellett megmenteni.

A közös európai deviza kedden az 1,4477-es szintről 1,4372-re gyengült a dollárral szemben, amely ugyanakkor más devizákkal szemben is erősödött: az angol font 1,8147 dollárról 1,8063-ra esett vissza, a japán jen pedig egyenesen egy százaléknyit gyengült, 105,04-ig.

Az amerikai kincstárjegyek és más biztonságos instrumentumok iránti kereslet erősíti a dollárt, annak ellenére, hogy a pénzügyi válság epicentruma az Egyesült Államok - idézte a Marketwatch.com a Commerzbank egyik piaci elemzőjét.

"Mivel most az európai bankproblémák vannak a befektetők figyelmének középpontjában, amellett sok a kétség az EKB által követendő kamatpolitikával kapcsolatban, a dollár rövid távon még tovább erősödhet az euróval szemben, akár 1,4075-ig is. Különösen akkor, ha az amerikai törvényhozásban előrelépést érnek el a hétfőn elutasított pénzügyi segélycsomag kérdésében" - vélekedett Martin McMahon, a Credit Suisse devizaelemzője.

Más szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy a dollár erősödésének megvannak a határai. Simon Derrick (Bank of New York Mellon) emlékeztetett, hogy az 1987-es "fekete hétfő" utáni napon 2 százalékot erősödött a dollár, és még napokig javítani is tudott a pozícióján, ám azután - a Fed kamatvágásától nem függetlenül - zuhanni kezdett az árfolyama. A kereskedők számára ezért alighanem a kivárás a legokosabb stratégia - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről