Putyin nem aggódik az orosz gazdaság miatt

Vágólapra másolva!
Az orosz gazdaság alapvetői mutatói az előirányzott sávban vannak, így a pozitív külkereskedelmi mérleg és a költségvetési felesleg is - jelentette ki Vlagyimir Putyin kormányfő pénteken Szocsiban egy nemzetközi gazdasági fórumon.
Vágólapra másolva!

Elmondta, hogy jelenleg a valutatartalékok meghaladják az 550 milliárd dollárt, az úgynevezett tartalékalapban 140 milliárd dollár, a nemzeti jóléti alapban 32 milliárd dollár van.

Putyin szerint már nem kérdés, hogy érdemes-e befektetni az orosz gazdaságba, hanem az üzletembereknek azt kell megfontolni, mely szektorokban lehetnek a leghatékonyabbak a befektetések. Ennek eldöntéséhez azonban meg kell szabadulni az orosz gazdasággal kapcsolatos sztereotípiáktól, és rá kell érezni a fejlődés minőségileg új tendenciáira - mondta.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem szándékozik konfrontálódni a világgal, vagy megszakítani a gazdasági kapcsolatokat, hanem a magánkezdeményezést, a vállalkozói szabadságot, a nyitottságot és a világgazdaságba való észszerű integrálódást választja - mondta, s kijelentette: azok a törekvések, hogy Oroszországot visszavessék a hidegháború körülményei közé, egyértelműen fenyegetik az orosz modernizációs programot.

Szerinte beengedik a külföldi tőkét

Oroszország érdekelt a külföldi befektetők bevonásában, egyebek mellett a stratégiai ágazatokban is, és nem érti, ha pusztán politikai alapon ennek útjában olyan akadályokat támasztanak, amelyeknek nincs semmiféle ésszerű gazdasági alapja - mondta. Szóvá tette egyben, hogy az orosz befektetők nem rendelkeznek olyan lehetőségekkel külföldön, mint a külföldi befektetők Oroszországban. Példaként felhozta, hogy a legnagyobb energetikai társaságok közül nem egynél a külföldi befektetők a többségi tulajdonosok, de ilyen lehetőségük az orosz befektetőknek Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban nincs.

A kormány prioritást élvező feladatai között a kormányfő a beruházásokkal kapcsolatos korlátozások csökkentését és az aktív monopólium-ellenes politikát említette.

Később a fórum vitájában a kialakult helyzetet szerint túl sötét színekkel felvázoló vitavezetőt félbeszakítva Putyin arra szólított fel, hogy nem kell dramatizálni a bankközi piacon mutatkozó bizalmi válságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről