Megnyugodni látszik a forint, 260 alatt az euró

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetek vad árfolyam-ingadozása után lenyugodni látszik a forint. Az elmúlt napokban az [origo] által megkérdezett elemzők rendre a 255-260-as sávot nevezték reálisnak, amit, úgy tűnik, most hosszabb ideig tartani is tud a hazai fizetőeszköz. Pár perccel 9 óra után 257,6 forintot ért az euró, majd járt 255 alatt is.
Vágólapra másolva!

Ennek hátterében az állhat, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és Világbank által összeállított, Magyarország fizetőképességét biztosító csomag megerősítette a bizalmat a hazai valuta iránt, jelentősen csökkentve a spekulációs támadások veszélyét.

Az [origo]-nak Kolba Miklós, az ING elemzője azt nyilatkozta: az erősödés még folytatódhat akár a 252-es szintig is, de a túlzottan erős forint ugyanúgy elrugaszkodott lenne a realitástól, mint a 285-ös euró volt.

A szakértő szerint itthon csak az állampapírpiacba visszatérő élet erősítheti jobban a forintot. Az elmúlt időszakban nem voltak különösebben sikeresek a kötvényaukciók, és ez nem segítette az állam fizetőképességét. A legutóbbi, 3 százalékpontos alapkamat-emelés viszont sokak számára tette vonzó befektetéssé a magyar állampapírokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!