Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Újabb fordulat, 260 alatt a forint

Vágólapra másolva!
A reggeli nagy arányú gyengülés után hullámzott a forint árfolyama a bankközi devizapiacon pénteken; délután háromnegyed háromkor 262,40/80 forint volt az euró árfolyama, egy dollár 193,50/70 forintot ért. Geszti Pál, az ING tradere elmondta az [origo]-nak, hogy délután négy után 260 alá ment a forint vagyis erősödött. Ugyanakkor szerinte ha a tőzsdék megint lejjebb mennek, akkor könnyen 260 fölé ugorhat újra a rendkívül volatilis (változékony) piacon a magyar deviza.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A pénteki kereskedésre a hullámzás volt a jellemző: az euró kurzusa reggel 272 forintig ugrott, majd megindult a korrekció - melyben jelentős szerepe volt a jegybank-elnök szóbeli intervenciójának is -, ami 262 forint alá nyomta vissza az árfolyamot. Délre megint 267 forintig jutott az euró, délután háromra pedig 262,40/80 lett. A napi minimum 259 forint volt, délután négy körül erősödött ennyire, eztuán egy kicsit tovább javult az árfolyam: 259 alá is benézett a magyar deviza.

A kereskedők nem látták nyomát annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank - a szóbeli intervenciót leszámítva - beavatkozott volna a piaci folyamatok alakulásába - ezt Geszti Pál is megerősítette az [origo]-nak.

Nem indokolt az esés

Beavatkozott a jegybank és a kormány is a fejleményekbe - állapította meg Sörös Csaba, a Takarékbank devizaelemzője. Verbálisan tették ezt Sörös szerint is, amikor mindkettő azt nyilatkozta, hogy a magyar gazdaság helyzete nem indokolja a jelenlegi rendkívüli történéseket. Az is jelzés volt, hogy a központi bank kész alapkamat-emelés mellett bármilyen más monetáris politikai eszközökhöz is nyúlni.

A pénzügyminisztérium is azt nyilatkozta, hogy semmilyen intézkedést nem zárnak ki a válság enyhítése céljából. A jegybank lehetséges reakciójaként a kamatemelés is felmerült a forint gyengülésének megállítására, de ezt senki nem tartja valószínűnek, mert nem tartozik a központi bank hatáskörébe az átmeneti nagyobb árfolyamváltozások orvoslása.

Bármilyen kamatváltozás jöhet?

Ennek ellenére az MNB háza táján úgy nyilatkoztak, hogy bármilyen irányú kamatváltoztatást elképzelhetőnek tartanak. Simor egynapos euró-swap tendereket írna ki, amelyek gyakorlatilag kereskedelmi bankoknak nyújtott rövid távú forintfedezet melletti euró-hitelek, az euró-szükségletek biztosítására.

Emellett még a kötvénypiaci interveniálás is szóba került. Ezen kívül hétfőtől felfüggesztik a nyugdíjalapok választható portfóliókra vonatkozó részvénytartási kötelezettségeit, ami azt jelenti, hogy így korlátlan mértékben tarthatják majd pénzüket állampapírokban. Igaz, kérdéses, hogy ki fogja ezek után a részvényeken elszenvedett veszteségét azonnal realizálni.

A forint miatt esett a zlotyi

A lengyel pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a zloty is a forint miatt esett, sőt a cseh korona is átlépte ma a 25-ös szintet az euróval szemben, ami eddig stabil ellenállásnak bizonyult - Sörös szerint.

A Goldman Sachs lezárásra javasolja a korábban ajánlott zloty/forint short pozíciókat. Augusztus közepén az amerikai befektetési bank azért tanácsolta a lengyel deviza eladását a magyar forinttal szemben, mert a lengyel gazdasági növekedésben lefelé mutató kockázatok voltak, ezzel szemben a magyar GDP relatíve magasabb lett. Most viszont miután a magyar gazdaság jóval törékenyebbnek látszik a globális válságban, és a forintot is sokkal jobban megingatták az utóbbi napok, a realizált veszteségek ellenére is kiszállna a korábban jónak vélt pozícióból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről