Negatív figyelőlistára tette a K&H Bankot a Fitch

Vágólapra másolva!
Negatív figyelőlistára tette pénteken a belga KBC bankcsoportot, és ezzel együtt a magyar Kereskedelmi és Hitelbankot a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint a romló gazdasági környezetben további portfolió-leírásokra lehet szükség a bankok részéről.
Vágólapra másolva!

Negatív besorolási megfigyelés alá vette pénteken a belga KBC bankcsoportnak és kelet-európai, köztük magyar érdekeltségeinek kockázati besorolását a Fitch Ratings, arra hivatkozva, hogy a romló környezetben további portfolió-leírásokra lehet szükség.

A legnagyobb európai hitelminősítő a KBC Bank, annak biztosítási üzletága, a KBC Verzekeringen, valamint a csoportot átfogó holding, a KBC Group magasan elsőrendű, hosszú futamú "AA mínusz" adósosztályzatát vette negatív figyelőlistára. Egyben "B/C"-ről "B"-re rontotta a KBC Bank egyedi besorolását is a Fitch.

A Fitch az intézkedéssel összefüggésben negatív figyelőlistára vette a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. (K&H Bank) "A plusz" szintű hosszú futamú osztályzatát is. Az indoklás szerint ez a lépés tükrözi a hitelminősítő aggodalmát a KBC 9 milliárd eurós, kockázatterítő céllal értékpapírosított, zálogjoggal támogatott kötelezvény-portfoliójával (CDO) kapcsolatban.

A csoport már ismertette azt a tervét, hogy 1,6 milliárd eurónyit leír ebből a portfolióból, de a Fitch szerint további leírásokat sem lehet kizárni, ha a piaci viszonyok romlanak. Mindemellett a globális, de különösen a közép-európai piaci körülmények nehezebbé válása miatt a kinnlevőség-portfolió romlása is a vártnál nagyobb leírásokat tehet szükségessé, ami tőke- és jövedelmezőségi nyomást jelenthet.

A figyelőlistára helyezett besorolások ügyében még az év vége előtt dönteni akar a Fitch Ratings, vagy úgy, hogy leveszi az osztályzatokat a figyelőlistáról, vagy úgy, hogy lejjebb viszi a besorolásokat.

A Fitch a hét elején már külön negatív kilátást adott az addigi stabil helyett a K&H Bank, valamint a CIB hosszú futamú, egyaránt "A plusz" kockázati besorolásaira, összefüggésben azzal, hogy a múlt héten a magyar szuverén adósbesorolás kilátását is stabilról negatívra rontotta. A negatív kilátás annyiban enyhébb jelzés a figyelőlistánál, hogy az érintett banknak akár egy-másfél év is rendelkezésére állhat a leminősítés okának megszüntetésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről