Válságcsúcs mentette meg a Hypo Real Estate bankot

Vágólapra másolva!
Órák hosszat tanácskoztak, vasárnapról hétfőre virradóra is egyeztettek, aztán mégis megállapodtak, így megmentik a pénzintézetek, a berlini szövetségi kormány és a pénzügyi felügyelet a bajba jutott ingatlanfinanszírozót, a Hypo Real Estate (HRE) müncheni óriásbankot.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Végül is a bankok engedtek a szövetségi kormány nyomásának, és hétfő reggelre megemelték a hozzájárulásukat. Így az eredetileg 35 milliárdos segélycsomag 50 milliárd euróra nőtt. Az első 14 milliárdos hitelsegély lehívásakor 60 százalékot a magán- és tartományi bankokból álló konzorcium áll majd, 40 százalékot pedig a szövetségi állam. A teljes összegből, az 50 milliárdból viszont nagyobb részt vállal a kormány, 26-35 milliárd euró közötti összegről szólnak a kissé ellentmondásos hírek.

A bankok tehát 15 milliárddal emelték saját garanciavállalásukat. Az egyezséget a Hypo Real Estate saját honlapján közleményben üdvözölte. Ennek ellenére a cég tőzsdei árfolyama hétfőn 26 százalékkal zuhant.

A HRE azért került bajba, mert leánybankja, a Depfa nem tudta magát tovább finanszírozni a pénzpiacról. A Depfa rövid lejáratú hiteleket próbált szerezni, hogy tovább tudja működtetni a kormányokat finanszírozó tevékenységét, ám ez a mostani hitelpiaci válság miatt nagyon nehezen hajtható végre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről