Szerényen adja a pénzt a japán jegybank

Vágólapra másolva!
A japán központi bank (Bank of Japan - BoJ) kedden bejelentette, hogy a pénzügyi világválság miatt 1000 milliárd jennel (7,25 milliárd euró) növeli a pénzpiaci likviditást bankoknak nyújtott hitelek formájában. A japán jegybanki alapkamat nem változott.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A japán központi bank immár az egymást követő 15. munkanapon avatkozik be a piacon, a tőkeinjekció összege azonban szerénynek mondható az Európai Központi Bank (EKB), illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által szinte naponta a piacba injekciózott összegekhez képest. A BoJ hitelkínálata alatt marad a bankok igényeinek, amelyek 4454 milliárd jent igényeltek. Az áltagos kamatláb 0,686 százalék - közölte internetes honlapján a központi bank.

A BoJ további, dollárban jegyzett hiteleket is felkínált, összesen 20 milliárd dollárt értékben. Az erre vonatkozó versenypályázat eredményét szerdán teszik közzé. Ez a japán központi bank második, dollárban jegyzett tőkeinjekciója lesz szeptember 18. óta, amikor a világ vezető jegybankjai egyeztetett intézkedéseket fogadtak el a nemzetközi pénzpiacokat sújtó likviditáshiány enyhítése érdekében.

Közben a bank nem változtatott az alapkamaton keddi ülésén. Jelezte ugyanakkor, hogy egyre komolyabban aggasztja a japán gazdaság megtorpanása és a globális pénzügyi válság. A bank - a szakértők várakozásának megfelelően - 0,5 százalékon tartotta az alapkamatot, ami ezzel huszadik hónapja nem változott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről