Leminősítette Magyarországot a Moody's

Vágólapra másolva!
Visszaminősítette, de még az elsőrendű "A" besorolási sávban tartja a magyar szuverén adósosztályzatot a Moody's Investors Service, amely szerint a korábbi évek "nem megfelelő" gazdaságpolitikája most, a jelenlegi kockázatkerülő környezetben növeli az ország sérülékenységét.
Vágólapra másolva!

A Moody's pénteki londoni bejelentése szerint Magyarország devizában és forintban kiadott államkötvényeinek eddigi "A2"-es besorolása, valamint a devizabankbetéti országplafon szintén "A2"-es osztályzata egy fokozattal "A3"-ra romlik, és az új besorolásokra további leminősítést valószínűsítő negatív kilátás érvényes.

"A globális likviditási válság kiteljesedése óta az ország a korábbinál sokkal nehezebben fér hozzá a külső piaci alapú forrásokhoz" - áll a New York-i keltezésű közleményben.

Várható volt

Barcza György, a K&H elemzője elmondta az [origo]-nak, hogy várható volt a Moody's döntése, mert ez a hitelminősítő a többihez képest viszonylag kedvezőbb besorolásban tartotta az országot. A Moody's a leminősítés után is negatív kilátással látta el a besorolásunkat, így nem kizárt a további leértékelés sem.

Barcza szerint mindez azt mutatja, hogy nem voltak elegendőek az eddigi intézkedések, továbbiakra van szükség. A jövő évre a jelenleginél nagyobb szigorítás aligha valószínűsíthető, most úgy tűnik, 2010 és 2011 is nehéz év lesz. Barcza szerint a lakosság, az adófizetők is fájdalmasabban fogják megélni a mostani változásokat, mint a 2003-as vagy a 2006-os intézkedéseket.

Komolyabb beavatkozásokra van szükség

Valószínűleg immár komolyabb, akár strukturális beavatkozásokra is szükség lesz Magyarországon. Barcza külföldi példákra hivatkozva úgy vélte, ilyenkor 4-5 évre szóló programot kéne felvázolnia a kormánynak, nagyon visszafogott költségvetési kiadásokkal.

A bevételek növekedését ilyenkor általában nem költekezésre kell felhasználni, hanem ugyanolyan ütemű adócsökkentésre, mint amennyire a bevételek emelkednek. Sajnos Magyarországon rövid távon még ez sem képzelhető el, mert a bevételek a gazdaság helyzete miatt nem nőnek. Éppen ezért az adócsökkentés sem jöhet előreláthatólag 2011-1012 előtt - vélekedett az elemző.

Más intézetek már korábban rontottak

Magyarország - náluk közepes befektetői - "BBB plusz" adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings október közepén stabilról negatívra rontotta, a Standard & Poor's pedig negatív kihatású figyelőlistára helyezte. A Moody's a pénteki osztályzatrontás előtt stabil kilátást tartott érvényben Magyarországra.

A mostani lépés ellenére Magyarország osztályzata még mindig a Moody's-nál a legjobb. A Standard & Poor's és a Fitch jelenleg érvényes besorolása BBB+. Két másik, kevésbé ismert hitelminősítő, a Japan Credit Rating Agency és a Rating Investment egyaránt A- kategóriában tartja Magyarországot.

A nemzetközi hitelminősítő lépése nyomán Magyarország a korábbi A2 helyett A3 kategóriába került. A kedvezőtlen hír az indoklást tekintve nem kedvező, ám időzítését tekintve meglepetés erejű, így a forint gyengülését okozhatja - kommentálták a hírt a Commerzbank elemzői.

A forint és a BUX is megérezte

A forintra vonatkozó prognózis máris bekövetkezett, a bankközi devizapiacon hirtelen gyengült a magyar deviza. Délután fél 5 körül 270 forintnál járt az euró jegyzése, szemben a délelőtti 260-263 forintos sávval, de később 265 közelébe tért vissza. Kicsi forgalomban, nagy ugrásokkal változik az árfolyam - tudta meg az [origo] Geszti Páltól, az ING Treasury munkatársától.

Hasonlóan viselkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a pénteki nap folyamán jobbára a 13 019 pontos csütörtöki záró ár fölött mozgő BUX 12 789 pontig esett a bejelentés hírére, utána viszont emelkedni kezdett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!