Ezermilliárd a kis- és középvállalkozásoknak

Vágólapra másolva!
Ezer milliárd forintos válságkezelő alapot jelent ma be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök - írta a hétfői Világgazdaság. A kormányfő már múlt heti rendkívüli tévéinterjújában is beszélt egy ilyen programról, a részletek viszont még nem derültek ki.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság szerint elsősorban a foglalkoztatás szempontjából nehéz helyzetbe került régiók és azok az ágazatok számíthatnak segítségre, amelyek létszámcsökkentésre kényszerülnek a pénzpiaci válság hatása miatt. Így például az exportra termelő vállalatok is támogatást várhatnak.

Az ezermilliárdos program lényegében az október elején bejelentett 807 milliárdos Bajnai-csomag kiegészítése 200 milliárd forinttal. Nagy része uniós támogatásból tevődik össze.

A válságkezelő alapot a Világgazdaság értesülése szerint egy menedzsercsapat irányítja majd. A kormány nem hoz létre új szervezetet, hanem az adott infrastruktúrával és intézményi háttérrel kezeli a meglévő költségvetési pénzekből, valamint uniós forrásokból újraosztott milliárdokat. A likviditássegítő csomag kapcsán teljes mértékben átcsoportosítják az uniós forrásokat.

A cél az, hogy az elbocsátások miatt kialakult neuralgikus gócpontoknál, vagyis a munkanélküliséggel leginkább sújtott térségekben enyhíteni lehessen a válsághelyzetet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!