New York nem tud erőre kapni

Vágólapra másolva!
Csökkenéssel zártak hétfőn a vezető New York-i tőzsdemutatók, amint a gazdasági lassulás tovább mutatkozik a céges profitokban és kilátásokban. A legnagyobb veszteséget a fogyasztói bizalomnak közvetlenül kitett vállalatok, illetve az energiaszektor cégei szenvedték el.
Vágólapra másolva!

A New York-1 tőzsde technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite indexe 31,97 pont, 2,04 százalék gyengüléssel 1532,35 ponton zárt hétfőn. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 59,42 pont, 0,69 százalék mínusszal 8519,69 ponton fejezte be a kereskedést, míg a legnagyobb 500 részvény teljesítményét összesítő S&P index 871,64 pontra, 1,8 százalékkal esett.

A Walgreen Co., az egyik legnagyobb amerikai gyógyszerlánc a vártnál kisebb profitról számolt be, míg a Manpower - a világ nagyságra második munkaközvetítő cége - visszavonta negyedik negyedéves nyereség-előrejelzését. A Caterpillar nehézgépgyártó árfolyamát az a bejelentése rontotta, hogy költségcsökkentési célzattal fehérgallérosai fizetését akár a felével csökkenti, a Toyota pedig veszteség előrejelzésével súlyosbította a helyzetet.

Rossz hír volt az is a nap folyamán a tőzsde számára, hogy a kiskereskedőknél a karácsonyi forgalom a vártnál szerényebben alakul. A bedőlő jelzáloghitelekre vonatkozó, borúlátó becslések 12 százalékkal gyengítették az e téren érdekelt Metlife Inc. árfolyamát. A nap folyamán így lényegében elenyészett a tőzsde előző heti nyeresége.

"A kereslet továbbra is nagyon gyengének ígérkezik. Nem kétséges, hogy a fogyasztók egészen addig visszafogják magukat, amíg egyértelmű jelét nem látják a gazdaság stabilizálódásának" - idézte a Bloomberg a PLC Wealth Management ügyvezetőjét, James Dunigant.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!