Egyre aggasztóbb a német munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Csak januárban 387 000 emberrel több az állástalan Németországban, ám csupán a számadat, hanem a munkanélküliség szerkezete is aggasztó. A munkanélküliség az elemzők által várt kétszeresével nőtt januárban és így eléri a 7,8 százalékot, mivel a válság elharapódzott az autóipartól a szofterágazatig nagyjából mindenhol - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A cégek egymás után jelentik be a munkaerő-csökkentéseket, így a szezonhatással korrrigált munkanélküliség 56 ezer fővel 3,27 millióra növekedett Németországban. Ez jóval meghaladja az elemzők által jósolt 30 ezres emelkedést. A munkanélküliek aránya így 7,8 százalékra nőtt Európa legnagyobb gazdaságával bíró országában.

"A munkaerőpiac fordulóponthoz érkezett" - mondta Rainer Guntermann, a Dresdner Kleinwort közgazdásza. - "Előbb utóbb mélyreható strukturális változások következnek" - folytatta a szakember, aki szerint 2010-er a német munkanélküliségi ráta elérheti a 9 százalékot.

A német gazdaság lehető legkülönbözőbb szektorainak vezető cégei jelentettek be januárban leépítéseket. A teljesség igénye nélkül készült listán az elbocsátók között olyan cégeket találunk, mint a Hugo Boss, a Siemens, a Volkswagen vagy az SAP. Ezek alapján kijelenthető, hogy nem csak néhány ágazat van krízisben, hanem az egész német munkaerőpiac.

Angela Merkel német kancellárasszonynak van oka a félelemre, hiszen a német kormány és az EU számításai alapján bár az év második felére a krízis megoldódására számított, ám a jelenlegi borzalmas munkanélküliségi adat mélyebb problémákat sejtet. Márpedig szeptemberben Németországban választásokat tartanak, és az egyre nagyobb számú munkanélküli jó része valószínűleg fogékony lesz a rivális szociáldemokrata párt retorikájára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!