A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Csökkentenék a lakásépítés áfáját

Vágólapra másolva!
Többpárti egyetértés körvonalazódik a parlament építőipari válságkezelésre alakult ad hoc bizottságában. A testület többek között amellett kardoskodik, hogy ideiglenesen mérsékeljék a lakásépítés áfáját, a PM azonban ellenáll.
Vágólapra másolva!

A lakásépítések utáni áfa átmeneti, öt százalékra történő csökkentését javasolja egyebek mellett a parlament gazdasági bizottságának ad hoc testülete - mondta az MTI-nek Baráth Etele, a munkacsoport szocialista vezetője. Egyelőre ezt az elgondolást a Pénzügyminisztérium nem támogatja, de harcolunk érte - fogalmazott a szocialista politikus.

Az egyelőre három párt - MSZP, Fidesz, SZDSZ - képviselőiből álló ad hoc bizottság kedden egyeztet a már írásban is elkészült csomagról, a gazdasági bizottság pedig február elején tárgyalja az anyagot - közölte Baráth Etele. Hozzátette: a gazdasági bizottság várhatóan országgyűlési határozati javaslatot terjeszt majd a parlament elé, ehhez csatolja majd a feladatokat is.

Baráth Etele elmondta: egy 50-60 oldalas anyagban sorolják fel a konkrét intézkedéseket: hogyan lehetne az építőipar területén a piacot élénkíteni, a hitelfeltételeken javítani, munkahelyeket teremteni, társadalmi erőforrásokat megmozgatni, a lánctartozásokat visszafogni.

Az azonnali, törvénymódosítást nem igénylő feladatok közül az ad hoc bizottság elnöke kiemelte: meg kell oldani az építőiparban dolgozó szervezetek likviditási problémáit. Hozzátette: ennek egyik feltétele lenne a feleslegesen lekötött pénzeszközök, garanciák, fedezetek jó részének felszabadítása.

Az uniós források felgyorsítása mellett a javaslatok között szerepel, hogy a jövőben állapítsanak meg "rezsiórabért". Ez egy olyan vállalási ár lehetne, amelyhez képest az irreális vállalásokat ki lehetne zárni a pályázatokból - mondta a szocialista politikus.

Baráth Etele szerint be kellene vezetni az építőipar területén a vállalkozók minősítését, és meg kellene követelni a garanciális szerződést az alvállalkozók között is. Fontos feladat lenne a beruházási piac fellendítése végett, hogy a következő két évben a fejlesztési tervekben nagyobb beruházásigényű, hosszabb távon ható, újabb gazdasági tevékenységet eredményező prioritások meghatározása - tette hozza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!