Napról napra - drágult a forint, esett az OTP, Bill Gates az élre tört

Vágólapra másolva!
Erősödött a forint, míg a BUX több mint 1 százalékkal gyengült, a Forbes legfrissebb listája szerint pedig ismét Bill Gates, a Microsoft alapítója a világ leggazdagabb embere - derül ki a szerdai nap összefoglalójából, amit képet ad arról is, csütörtökön milyen eseményekre kerül sor szerte a világon. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatalból érkezik egy adat, Svájcban döntenek az alapkamatról, az illetékes amerikai hivatal pedig munkaerő-piacról és az üzletek forgalmáról közöl statisztikát.

Csütörtöki menü

A KSH a külkereskedelmi forgalom januári alakulásáról közöl előzetes adatokat. A legutóbbi adatok alapján tavaly decemberben a válság hatására az export 13 az import pedig 17 százalékkal esett vissza éves szinten, az év egészében pedig a kivitel és a behozatal egyaránt 3 százalékos bővülést produkált 2007-hez viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg 2008-ban 24 milliárd forint (159 millió euró) passzívumot mutatott, ami 6 milliárd forint javulást jelent az egy évvel korábbi eredményhez képest.

További hírek a világból

Hajnalban Japánban közzéteszik a múlt év utolsó negyedévére vonatkozó, végleges GDP-adatot. A várakozások szerint a 3,3 százalékos visszaesésről ad számot az illetékes japán hivatal.

Az eurózónában az ipari árak januári változásáról szóló statisztikát teszik közzé. Magyar szempontból kiemelten fontos a német ipar első hónapban mért teljesítményéről tanúskodó makroadat, mert Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, így a statisztikákból következtetni lehet a magyar folyamatokra. Az elemzői várakozások alapján a német ipar 3 százalékos hanyatlást volt kénytelen elkönyvelni a szóban forgó időszakban. Svájcban a kamatszintről határoznak, a piac arra számít, hogy a gyengélkedő gazdaság felrázása érdekében a jegybankárok 25 bázisponttal 0,25 százalékra csökkentik az alapkamatot.

Amerikából a munkanélküli ellátásért első alkalommal jelentkezők számáról közölnek adatokat, a prognózisok szerint az egy héttel korábbi 639 ezer után 645 ezer ember igényelt segélyt. Emellett megjelenik a februárra vonatkozó kiskereskedelmi statisztika, amelyből megtudhatjuk, hogyan alakult az amerikai boltok forgalma a második hónapban. Az előrejelzések 0,5 százalékos csökkenés valószínűsítenek.

Csökkenő GDP, Moody's-jelentés

Magyarország bruttó hazai terméke a naptárhatás kiszűrésével 2,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte szerdán reggel a Központi Statisztikai Hivatal. Az adatok a korábban vártnál súlyosabb recesszióról árulkodnak, a februárban közzétett előzetes adatok ugyanis 2 százalékos visszaesést valószínűsítettek.

Az álláspontom az, hogy Magyarországnak a lehető leggyorsabban euróra van szüksége - mondta Bajnai Gordon szerdán egy rendezvényen, hozzátéve, hogy természetesen ehhez teljesíteni kell az euróövezetbe való belépés feltételeit.

A Moody's nemzetközi hitelminősítő intézet kedden kiadott jelentése szerint a kelet-közép-európai régióban Románia, Bulgária és Horvátország tekinthető a legkockázatosabb országoknak - derül ki a Wall Street Journal összefoglalójából. Magyarország ezúttal lemaradt a szégyenpadról.

Csak részben törölnék el az étkezési jegyek és az üdülési csekk adómentességét, visszamenőlegesen tolják ki az szja alsó sávhatárát, a kulcsokat ebben az évben nem emelik meg, jövőre pedig a családin túl a pénztári megtakarításokhoz kapcsolódó kedvezményeket is megtartják - derül ki az adócsomag ismertetett módosításaiból. Csökken a munkáltatói járulékteher és eltörlik a különadót is, de a vállalatoknak nagyobb társasági adót kell majd fizetni. Július 1-től növekszik az áfakulcs és számos termék jövedéki adója.

Gyengült az OTP, erősödött Amerika, Bill Gates az élen

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 134,38 pontos csökkenés után 9735,93 ponton zárt szerdán, ez 1,4 százalékos visszaesésnek felelt meg. Valamennyi vezető részvény veszített értékéből, az OTP árfolyama például 3 százalékkal 1599 forintra esett.

Szerdán erősödött a magyar deviza a bankközi devizapiacon, az euró 300 forint alatt zárta a kereskedést.

A magyar piaccal ellentétben Amerikában a vevők voltak fölényben, igaz, a New York-i mutatók csak szerény mértékben emelkedtek a szerdai kereskedésben. A három legfontosabb index közül a Dow Jones Industrial Average mindössze 0,1 százalékkal 6930 pontra erősödött. Sokkal jobban szerepelt a technológiai ágazat indexe, a Nasdaq ugyanis 1 százalékos emelkedést követően 1372 ponton fejezte be a szerdai kereskedést. A félezer papír teljesítményét jelző S&P 500 pedig 0,2 százalékkal került feljebb, így 721 ponton végzett.

Hatalmas összeget buktak el a világ leggazdagabb emberei az elmúlt egy évben - derül ki az amerikai Forbes magazin legfrissebb összeállításából, amely szerint helycsere történt az élen, az új toplistát Bill Gates vezeti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!