Elkelt a görög Olympic Airlines

Vágólapra másolva!
Évekig tartó sikertelen kísérletek után hétfőn a görög állam a Marfin befektetői csoportnak (MIG) adta el az Olympic Airlines légitársaságot. A vételi megállapodást hétfőn írták alá Athénban. Az eladási ár 177,2 millió euró.
Vágólapra másolva!

Az újonnan privatizált légitársaság október elsején kezdi meg működését új formában, addig állami társaságként működik tovább.

A MIG görög és dubai cégek tulajdonában van.Az új légitársaságnak mintegy 4 ezer dolgozója lesz csupán az eddigi 7500 helyett.

Az Olympic Airlinest - akkor még Olympic Airways néven - az ötvenes évek végén alapította Arisztotelesz Onasszisz hajómágnás, majd a cég 1975-ben került állami tulajdonba.

Az Európai Bizottság az elmúlt években többször is a luxemburgi Európai Bíróság elé idézte Görögországot, követelve, hogy állítsa le az Olympic Airlines légitársaságnak juttatott összes állami segélyt, és követelje vissza a szabályellenesen nyújtott támogatásokat.

Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint a görög nemzeti légitársaság, az Olympic Airways és utóda, az Olympic Airlines méltánytalanul kapott körülbelül 700 millió eurónyi állami támogatást az utóbbi években, és az összeg egy részét vissza kellene térítenie a görög kormánynak.

A görög kormány 2003. szeptemberben bontotta ki az Olympic Airwaysből az Olympic Airlinest, megszabadította a céget az adósságaitól, és még akkor meghirdette 51 százalék eladásának tervét is.

A földi kezelést és a karbantartást az Olympic Airwaysnél hagyták, majd átkeresztelték Olympic Air Service-re. A légitársaság többi része Olympic Airlines néven működött tovább.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről