Válsághíradó: gyárbezárás Salgótarjánban, fogyóban lévő tartalékok

Vágólapra másolva!
Hétvégén kiderült, hogy bezárja kapuit egy salgótarjáni üzem, egy laphír szerint pedig a horvátoknak megéri magyarországi autószalonokban járművet vásárolniuk. Soros György, magyar származású üzletember pedig azt nyilatkozta, hogy Nagy-Britanniának az IMF segítségére lesz szüksége. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Az egyik legfontosabb kérdés, miként reagálnak majd a piacok az új miniszterelnök-jelöltre. Vasárnap éjszaka ugyanis kiderült, hogy Bajnai Gordon gazdasági miniszert az SZDSZ is támogatja.

A KSH két statisztikával kezdi a hetet, publikálja a legfrissebb munkanélküli rátát és az februári ipari árakat.

Európában bizalmi indexek jelennek meg, a tengerentúlon Barack Obama nyilatkozik majd az autóiparnak nyújtandó mentőcsomagról.

Ez lesz hétfőn

A Központi Statisztikai Hivatal a december és február vége közötti három hónapos intervallumban mért munkanélküliségi adatok teszi közzé hétfőn. A legutóbb napvilágot látott statisztika szerint november és január között a 3,84 millió foglalkoztatottat és 351 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, így az említett időszakban 8,4 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.

Szintén hétfőn jelenik meg statiszika arról, hogy az iparban hogyan változtak az árak februárban. Januárban decemberhez képest 5,3 százalékos drágulás ment végbe az ágazatban. Érdekes lesz továbbá, hogy a pénteken jelentős, 3,4 százalékos csökkenéssel záró BUX és az euró árfolyama merre indul majd a hét első kereskedési napján. Kérdés, a befektetők miként reagálnak arra, hogy az MSZP és az SZDSZ is támogatja Bajnai Gordon kormányfőnek történő kinevezését.

Németországban az importárak és a kiskereskedelmi eladások februári alakulásáról szóló adatsor jelenik meg. Emellett megjelenik az eurózóna bizalmi indexe és az üzleti klíma megítéléséről szóló mutató is. Ugyancsak hétfőn jelenik meg Nagy-Britanniában a GfK piackutató intézet fogyaztói bizalmi indexe. A tengerentúlon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed dallasi egysége teszi közzé az ipari adatokat.

Ez történt péntektől vasárnapig

Már nemcsak kolbászért, hanem autóért is érdemes Magyarországra utazniuk a horvátoknak - fogalmazott a horvát Globus hetilap. Az egyik ok minden bizonnyal a forint értékvesztése.

Több mint három évtized után ismét a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhat Nagy-Britannia, mivel a gazdasághoz mérve túl nagy a bankrendszere - mondta a szombati The Timesnak Soros György.

A hétvégén kiderült, hogy Barack Obama amerikai elnök hétfőn ismerteti Washingtonban a pénzügyileg megingott autógyártók megmentését célzó újabb csomag részleteit.

Valami olyan történt Kelet-Európában, mint amikor egy frissen szabadul rabnak korlátlan hitelkártyát adunk: a költekezés beindulása elkerülhetetlen - fogalmaz a Wall Street Jorunal (WSJ) szombati számában a neves londoni pénzügyi szakértő, David Roche.

Bezárják az URSA Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.-t, a döntés 120 dolgozó munkahelyének megszűnését jelenti.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kiírta a pályázatot az M0 autóút déli szektor M6 autópálya és az 51. számú főút közötti szakaszának fejlesztésére, így hamarosan épülhet az M0 autóút érintett szakasza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!