Részvényenként 590 forint a Richter-osztalék

Vágólapra másolva!
A Richter Gedeon Nyrt. keddi éves közgyűlésén a tulajdonosok jóváhagyták az igazgatóság által javasolt részvényenkénti 590 forintos osztalékot.
Vágólapra másolva!

A gyógyszergyár az évek óta változatlan osztalékpolitikájának megfelelően a tavalyi nyereség 25 százalékát osztja szét a részvényesek között, ez az összeg az idén 11 milliárd forint osztalékot jelent. (Részvényenként a névérték 59 százalékának felel meg az osztalék.) A fennmaradó majdnem 32,6 milliárd forint az eredménytartalékba kerül. Tavaly részvényenként 450 forintot fizetett a cég.

A közgyűlés jóváhagyta a társaság tavalyi gazdálkodásáról szóló, a Deloitte Kft. által hitelesített beszámolóját. Ennek alapján a cég magyar számviteli szabályok szerinti mérlegfőösszege 360,7 milliárd forint, adózás előtti eredménye 45,1 milliárd forint. Adózott eredménye 43,7 milliárd forint volt. A Richter-csoport nemzetközi szabályok szerinti mérlegfőösszege 384,1 milliárd forint, adózás előtti eredménye 43,5 milliárd forint. Adózott eredménye 41,6 milliárd forint.

Biotechnológiai üzem Debrecenben

Bogsch Erik vezérigazgató a tavalyi év eredményei közül kiemelte, hogy a Richter egyik eredeti vegyületének fázis II. klinikai vizsgálata sikerrel végződött, továbbá Debrecenben megkezdődött a biotechnológiai üzem építése.

"A Richternek nem volt szüksége válságkezelésre, csak a többletkiadások a költségek korlátozására" - mondta Bogsch Erik vezérigazgató a társaság kedd délutáni közgyűlésén.

A vezérigazgató a közgyűlésen elmondta, hogy tavaly a Richternek 8,5 milliárd forint többletkiadása volt az újonnan bevezetett állami elvonások miatt. A vezérigazgató emlékeztetett arra is, hogy 22,2 milliárd forint adót és járulékot fizetett be a költségvetésbe a társaság. A cég a megemelkedett költségek miatt elsősorban a marketingkiadásokat csökkentette és visszafogta beruházásokat.

Bogsch Erik sajnálkozva számolt be arról, hogy az eladó váratlan elállása miatt meghiúsult a lengyel Polpharma felvásárlása. A Richter az elmaradt üzletért kötbért és kártérítést követel egy választott bíróság előtt az eladó cégtől. Arra számítanak, hogy az eljárás másfél-két év múlva lehet eredményes.

Euróra tértek át

A vezérigazgató kiemelte, hogy az utóbbi évben a nemzetközi elszámolásokban áttértek a dollárról az euróra.

A Richter legnagyobb külföldi piaca Oroszország 21 százaklékos részesedéssel. A második Románia 17 százalékos réazesedéssel. Belföldre a forgalom 13 százaléka irányul. Ezeken kívül két további jelentős célország van - egyaránt 10-10 százalékos részesedéssel -, Lengyelország és az USA.

Kisrészvényesi érdeklődésre a vezérigazgató elmondta, hogy a Rcichter a Medimpex gyógyszerkereskedelmi cégben lévő részesedését azért adta el, mert a cég veszteséges volt és esély sem volt a nyereségessé tételére. Ugyanakkor a Medimpex-székházat, amely teljes kihasználtásgú és magas bérleti díjat hoz, nem értékesítették.

A közgyűlés további három évre meghosszabbította az eddigi, Chikán Attila vezetésével működő felügyelőbizottság mandátumát. A közgyűlés felhatalmazta a Richter igazgatóságát arra, hogy a következő közgyűlés időpontjáig 10 százaléknyi saját részvényt vásároljon a tőzsdén vagy azon kívül. A vásárlás a tőzsdei értéktől maximum 10 százalékkal térhet el a felhatalmazás alapján. A közgyűlés elutasította a 25,1 százalék erejéig részvényes - az államot képviselő - nemzeti vagyonkezelő, vagyis a MNV indítványát, hogy többletinformációkat kérhessen a cégről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!