Bár az év első két hónapjában csökkent az értékesítésük tavalyhoz képest, márciusban már meghaladták az egy évvel ezelőtti forgalmat. Figyelembe véve azt is, hogy az idén a húsvéti forgalom jelentős része áprilisra tolódott, joggal remélhető az évkezdés alapján a tavalyi értékesítési eredmények meghaladása - mondta Varga Péter, a pincészet tulajdonosa.
A Varga Pincészet évente több mint 11 millió palack bort és pezsgőt forgalmaz. Tapasztalataik szerint a teljes pezsgőértékesítés 15, az éves borértékesítés 10 százaléka esik ezekre a hetekre.
A pincészet közleménye szerint: az euró és a forint árfolyamának változása más piaci szegmensekkel ellentétben, a borászatokra jótékonyan hat. Gondot jelent azonban a szakember szerint a gasztronómiai borszállítások 20-25 százalékos csökkenése az első negyedévben. Úgy véli az éttermek forgalma a válság, illetve különösen a válság hangulat hatására csökkent. Az emberek ugyanis manapság kevesebbet költenek az éttermekben.
Az ágazat összteljesítményének a vendéglátóipar csak kis részét, 1-2 százalékát jelenti és az itt kiesett mennyiséget úgy tűnik cégek visszanyerhetik az élelmiszer-kiskereskedelemben - mondta a szakember.