Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzat 19 nagybankot érintően végzi azt a stressztűrő tesztnek nevezett vizsgálatot, amelynek során azt akarják felmérni, milyen helyzetbe kerülnének a pénzintézetek, amennyiben a gazdasági feltételek újból rosszabbodnának. A felmérés eredményét kedden ismertetik a bankokkal, két nappal később pedig a közvéleménnyel.
Vágólapra másolva!

A Bank of America, amely korábban már 45 milliárd dolláros kormányzati támogatáshoz jutott, további több mint 10 milliárd dolláros tőkepótlásra tarthat igényt. A Financial Times című lap értesülése szerint a Bank of America, a Citigroup és további nagybankok hétfőn egyeztetnek a Federal Reserve-vel a tőkeszükségletről, illetve igyekeznek befolyásolni a most folyó vizsgálatok eredményét.

A Wall Street Journal is a két fentebbi bankot hozta szóba, e szerint a lap szerint is 10 milliárd dollár körüli friss tőkére tarthatnak igényt. Rajtuk kívül valószínűleg a Wells Fargo és a PNC Financial regionális bankok is tőketámogatásra szorulnak majd.

A szakértők szerint az amerikai bankoknak együttesen további 150 milliárd dolláros tőkepótlásra van szükségük. Annak több oka is van, hogy miért pont ennyire. Douglas Elliott a JPMorgan egykori elemzője szerint, ha ennél kevesebb lenne a végső igény, azt az emberek nem tekintenék hitelesnek. Ha viszont több lenne (pl.: 300 milliárd dollár) nem biztos, hogy a kormányzat tudna annyit szerezni a kongresszustól.

A munkahelyek nem bírják a gyűrődést

A stresszteszt eredményei mellett az áprilisi, amerikai munkaerőpiac adatai is a napokban esedékesek. A pontos számok ismét lesújtónak ígérkeznek, mert, bár csökkent a munkanélküliség növekedésének üteme, nagyjából újabb 630 ezer ember vált állástalanná áprilisban.

Az Egyesült Államokban eddig 5,7 millió ember veszítette el munkahelyét, és az elemzők szerint még további 2 millió munkahely fog megszűnni a következő hónapokban, mielőtt véget ér a recesszió.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!