Vágólapra másolva!
Uniós diplomaták szerint megállapodás született csütörtök este a brüsszeli EU-csúcstalálkozón a pénzügyi szervezetek felügyeletének európai szintű reformjáról, legalábbis ami a főbb körvonalakat illeti.  José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke olyan terveket terjesztett az állam- és kormányfők elé, amelyek új ellenőrző testület létrehozásáról, valamint uniós felügyelő hatóság megerősítéséről szólnak.
Vágólapra másolva!

Az unión belüli pénzügyi folyamatok ellenőrzését megreformáló elképzelések értelmében az Európai Központi Bank (EKB) mellett az EU testületet hoz létre a pénzügyi rendszert veszélyeztető kockázatok kiszűrésére, a pénzügyi piacokat fenyegető veszélyek időben történő jelzésére. (Különösen afféle veszélyeket kell érteni ezen, hogy egyik vagy másik bank akkora bajba kerül, ami magával ránthat más pénzintézeteket is.)

Emellett megerősítenék a már létező banki, biztosítási, valamint értékpapír-piaci uniós felügyelő testület hatáskörét, és a nemzeti hatóságokkal közös hálózatba vonnák ezeket. E testületek mintegy döntőbíróságként kötelező érvényű határozatot hozhatnának olyan esetben, ha két különböző nemzeti felügyeleti szerv nem tud megállapodásra jutni egymással.

A csúcsvezetők azonban ezzel kapcsolatban leszögezték, az új struktúra "nem lehet hatással az egyes nemzeti költségvetésekre". Ennek az elvnek a kimondása a britek követelése volt. A kiemelkedően fontos pénzügyi központnak számító London azt kívánja megakadályozni, hogy ezek az európai szintű felügyelő testületek kötelező jelleggel előírhassák Nagy-Britanniának valamely bajba került bank megmentését az állami költségvetésből, vagyis az adófizetők pénzéből.

Az Európai Bizottság a mostani megállapodás alapján őszig elkészíti a szövegszerű jogszabályi javaslatokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!