Két hónapos moratórium a szerződések egyoldalú módosítására

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon kormányfő és a magyarországi kereskedelmi bankok képviselőinek megbeszélésén a kormányfő abban állapodott meg a bankokkal, hogy két hónapra felfüggesztik a banki termékekre vonatkozó szerződések egyoldalú módosítását. Emellett jelentősen megerősítik a PSZÁF fogyasztóvédelmi képességeit, illetve "pénzügyi ombudsmant" neveznek ki.
Vágólapra másolva!

A banki termékekre vonatkozó szerződések egyoldalú módosításának szeptember végéig tartó felfüggesztésében állapodott meg ma a kormányzat a bankokkal - jelentette be Bajnai Gordon kormányfő a bankok képviselőivel folytatott megbeszélést követően. Ha egy mód van rá, a bankok nem élnek az egyoldalú módosítással - fogalmazott a kormányfő a megbeszélés után. (A sajtótájékoztató felvételét itt megtekintheti.)

A megállapodás ezzel együtt sem zárja ki azonban az egyoldalú szerződésmódosítást ebben az időszakban, ám ehhez előre nem látható fejlemények, piaci turbulenciák "kellenek" és csak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) való előzetes egyeztetés után történhet meg.

Etikai kódex készül

A moratórium ideje alatt a kormány és a bankok előkészítik a - Felcsuti Péter bankszövetségi elnök által szerencsétlennek nevezett - szabályozási környezet módosítását. Emellett kidolgozzák azoknak az eljárási szabályok, jogcímek együttesést, amelyek alapján és mentén módosítani lehetne a jövőben a banki termékekre vonatkozó szerződéseket - azaz létrehoznak egy magatartás kódexet, amelyet a kormányzat szándékai szerint minden magyarországi bank számára kötelező érvényű lesz.

E munkában a tervek szerint a felügyelet és a versenyhivatal is részt vesz. A kódex betartása nem önkéntes, hanem kötelezettség és eljárási joga lesz a felügyeletnek, amely be megsértése esetén pénzügyi szankciókkal - 2 milliárd forintig terjedő pénzbüntetéssel - élhet.

A kódex célja az úgynevezett cinikus indokok (például áfaemelés) kizárása lesz, azaz ilyenekre hivatkozva a bankok nem módosíthatják majd a szerződéseket egyoldalúan. A bankok módfelett széleskörűen megfogalmazott indokcsomagja - aminek egy része a kormányfő szerint is jogos nemtetszést váltott ki - azért is sikeredett ilyen vaskosra, mert a pénzintézetek igyekeztek alehető legtágabb teret biztosítank maguknak az esetleges szerződésmódosításhoz.

Nagyon rövid időn belül - a tervek szerint már a jövő héten, illetve heteken belül - jelentősen megerősítik a felügyelet fogyasztóvédelmi arzenálját, egyebek mellett a szervezeten belül "pénzügyi ombudsmani" posztot is létrehoznak, amely egyedi eseteket is vizsgálhat, illetve egyedi esetekben is eljár. Ezek mellett bővítik a felügyelet ügyfélszolgálati lehetőségeit.

A pénzügyi ombudsman ötlete június elején vetődött fel, akkor a PSZÁF főigazgató-helyettese, Schiffer Péter fejtette ki egy konferencián, hogy országgyűlési biztos intézményének felállítását szeretnék elérni a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban. A jelenlegi terv azonban nem parlamenti, hanem a PSZÁF-en belül működő hivatalt állítana fel.

Az árfolyamváltozást is vizsgálják

A tervek szerint a PSZÁF azt is vizsgálja majd, hogy a forint árfolyamának változására miként reagálnak a bankok, illetve nem "nyelik-e le" a magyar fizetőeszköz erősödéséből fakadó hasznot. A kódex ebben a kérdésben is egyértelmű iránymutatást fektet majd le, azaz világos lesz, hogy az árfolyamváltozás milyen módon jelenik meg a törlesztőrészletekben.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Egyelőre nincs törvényi kényszer

A kormányfő mindezzel együtt hangsúlyozta, hogy a hitelek nemtörlesztése szóba sem kerülhet, az intézkedések az ésszerű megegyezéseket, könnyítéseket szolgálják. E veszélyre a bankszövetség elnöke is kitért, tapasztalataik szerint minél több állami vagy önkormányzati segítség jelenik meg a láthatáron, annál inkább nő a nemfizetésre való hajlam.

Minden bank könnyíthet a lakáshitelesek helyzetén

A nehéz helyzetbe került lakáshitelesek július 28-tól kaphatnak könnyítéseket, ezt minden bank bevezeti. Az Európai Bizottság által jóváhagyott lakáshitel-támogatási program lehetővé teszi, hogy ezek a lakáshitelesek állami kezességvállalás mellett áthidaló kölcsönt vegyenek fel bankjuktól, ami legfeljebb két évig fedezi kölcsönük törlesztőrészletének egy részét.

A támogatást azok vehetik igénybe, akik 30 millió forintnál kisebb piaci értékű ingatlanra vettek fel hitelt, és az erről szóló szerződést idén június 30-ig aláírták. A munkanélküliek esetében a magyar állam az áthidaló kölcsön legfeljebb nyolcvan, egyes esetekben hetven százalékáért vállal kezességet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről