A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Válsághíradó: csökkenhet a kamat, 267 forint alatt az euró, Magyarországra jöhetnek a jedik

Vágólapra másolva!
Pénteken enyhe emelkedéssel fejezte be a kereskedést a budapesti tőzsde, a forint pedig rég nem látott szintre erősödött az euróval szemben, miközben enyhültek a magyar IMF-hitel feltételei. A kormányfő egy szombati interjújában a magyar pénz esetleges gyengülésének esélyére figyelmeztetett, Kaliforniában elfogadták a költségvetést, a kínaiak kiszálltak az Opelért folyó versenyből, a piacok pedig arra várnak, hogy az MNB hétfőn csökkenti a kamatszintet.
Vágólapra másolva!

Hétfőn Magyarországon a befektetők egyértelműen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának kamatos ülésére figyelnek majd. Az elemzők szerint az MNB a hétfői kamatdöntő ülésen újrakezdi a pénzügypolitikai enyhítést, de az első kamatcsökkentés, valamint a későbbi enyhítések mértékére adott citybeli előrejelzések eltérnek.

A külföldi jelentések közül kiemelkedik a német GfK augusztusi fogyasztói bizalmi indexe, az eurozóna pénzkínálati jelentése, illetve az Egyesült Államokbab a júniusi újlakás-értékesítések alakulásáról szóló statisztika.

Enyhe BUX-plusz, szárnyaló forint

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 64,36 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 16 601,23 ponton zárt pénteken.

Néhány rövid időszaktól eltekintve erősödés jellemezte a forint pénteki kereskedését. A délután folyamán 267 alatt is járt az euró, fél öt után azonban 267,70-ra visszagyengült a kurzus.

Vegyesen zártak a New York-i tőzsdemutatók pénteken: a Nasdaq valamelyest esett, a Dow Jones ipari átlagot és a S&P 500 indexet azonban a gyógyszergyárak és energiaipari vállalatok részvényeinek drágulása szinten tartotta.

Bajnai a forintról

Nincs arra garancia, hogy nem lesz megint háromszáz forint egy euró, vagy még rosszabb az árfolyam. Ennek a veszélye megvan, ez egy valódi veszély - mondta el Bajnai Gordon miniszterelnök a Blikknek adott interjújában.

Kilenchavi csúcsára emelkedett a német Ifo gazdaságkutató intézet átfogó üzleti bizalmi mutatója júliusban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a pénzügyi válság miatt rugalmasabbá tette a hitelfeltételeit, a lépés az összes hitelfelvevő tagországra általános érvénnyel, a már megkötött szerződésekre is vonatkozik. A módosításról szóló döntés Magyarországot kedvezően érinti - közölte a Pénzügyminisztérium.

Saját erő nélkül vásárolhatják meg az önkormányzatok a hiteltörlesztést fizetni nem tudó tulajdonosok lakásait, akár elővásárlási jog alapján, akár anélkül teszik azt - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.

A televízió készülékek után fizetendő üzembentartási díj hatékonyabb beszedése, a díjfizetés ellenőrizhetősége, és a befizetések "közös kasszába" juttatásának érdekében együttműködési megállapodást kötött az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Műsorszolgáltatási Alap.

Magyarországgal szemez Lucas

Helyszínt keres a Csillagok háborúja tévésorozatának gyártásához George Lucas. A Csehországban csalódott sztárproducer egyik munkatársa már járt Magyarországon helyszínek és studiók után kutatva, de döntés egyelőre nincs.

A korábbinál jóval kisebb mértékben, de így is a várt ütem több mint kétszeresével csökkent a brit gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben, éves összehasonlításban pedig akkora volt a visszaesés, amilyenre a negyedéves kimutatások közzétételének fél évszázados történetében nem akad példa.

Immár csak két külföldi befektető verseng az Opelért - közölte pénteken az anyavállalat General Motors szóvivője.

Óriási költségvetési hiány, alkotmányos berendezkedési problémák, munkanélküliség és romló közszolgáltatások - ez jellemzi ma Kaliforniát, ahol a héten megszavazták ugyan a költségvetési megszorításokat, de ez még csak a kezdet.

A válságban megtépázott Izland szigete az EU-ban kereshet menedéket, csak éppen az izlandiak nincsenek meggyőzve, hogy ez a jó megoldás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!