Pimco: Jelentős gyengülés előtt áll a dollár

Vágólapra másolva!
Erősödnek a dollár mint tartalékvaluta lecserélését pedzegető hangok, miközben az amerikai pénznek az ottani kormányzat recesszióenyhítő intézkedései sem tettek jót. A Pimco nevű nagy amerikai kötvényalap prognózisa szerint főként a feltörekvő devizák ellenében gyengül majd a dollár.
Vágólapra másolva!

Jelentősen gyengülni fog a dollár annak hatására, hogy az Egyesült Államok hatalmas pénzeket pumpál a gazdaságba - jósolja friss elemzésében a világ legnagyobb kötvényalapja. A Pacific Investment Management Co. (Pimco) előrejelzése szerint az amerikai pénz leginkább a feltörekvő devizákkal szemben fog veszíteni az erejéből - ezek közé tartozik a forint is.

A Bloomberg által ismertetett dolgozat azzal magyarázza a dollár vélelmezett gyengülését, hogy az lassan elveszíti nemzetközi tartalékvaluta státuszát, és ezen még az sem változtat, hogy egyelőre nincs olyan pénznem, amely eséllyel pályázhatna a helyére. (Az eurózóna politikailag megosztott, Japán gazdasági helyzete jelenleg ingatag, a kínai jüan pedig a különböző állami korlátozások miatt nem jöhet szóba.) A válságra válaszul a gazdaságba áramoltatott nagy mennyiségű dollár csökkentette az amerikai pénz iránti keresletet - állapítja meg a Pimco.

A hírügynökség kiemeli, hogy a 12 másik valutával szembeni árfolyammozgást mutató, úgynevezett dollárindex a márciusi csúcsa óta mostanáig 12 százalékkal esett - párhuzamosan azzal, hogy az amerikai kormányzat és az ottani központi bank szerepét betöltő Fed 12,8 billió dollárt pumpált a gazdaságba, a recessziót ellensúlyozandó. Az index tavaly 8 százalékkal emelkedett, az idén pedig összesen 3 százalékkal süllyedt.

Korábban a világ legnagyobb valutatartalékaival rendelkező Kína, valamint Oroszország is megpendítette már, hogy új tartalékvalutára lenne szükség a dollár helyett - igaz, nemrég éppen az orosz pénzügyminiszter védte meg a zöldhasút. A Bloomberg által megkérdezett egyik szingapúri devizakereskedő úgy vélekedett a jövőben Kína is diverzifikálni fogja valutatartalékait, ami jót tesz majd az ázsiai és más feltörekvő pénzeknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről