Októbertől olcsóbb lehet a lakossági gáz

Vágólapra másolva!
Várahtóan októbertől 10 forinttal csökkenhet a lakossági gáz ára - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Októbertől a korábbi titkos árcsökkentő megállapodások következményeként az E.On-nak fizetendő, a lakossági gáztarifába beépített törlesztés 17,50 forintról 3 forintra csökken. A 14,5 forintos tarifacsökkentés elvileg 10 százalékos mérésklést jelentene.

Ennél azonban kisebb mértékben csökken majd a gáz ára, az orosz Gazprom által a magyar gáznagykereskedő, az E.On felé alkalmzott árformula alapján 7-8 százalékkal növekeszik az fizetendő összeg. Az E.ON és a kormány között létrejött egyezség szerint a nagykereskedő közvetlen vásárlói, azaz a lakossági szolgáltatók is részben dollárban egyenlítik ki a számlát, azaz átvállalják az árfolyamkockázat egy részét az E.On-tól. Emiatt a szolgáltatók többletbevételt indítványoznak októbertől az ügyről döntő Magyar Energia Hivatalnál.

Szakértők szerint az árat felfelé húzó tényezők miatt nem tűnik el teljesen a 14,50 forintos tarifamérséklés, de pár forinttal alacsonyabb mértékben csökken majd az ár. A ténylegesen várhatóan 10 forinttal lesz olcsóbb a gáz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!