Válsághíradó: Nagy veszteséggel zárt a BUX, Amerika továbbra is lejtőn

Vágólapra másolva!
Jelentős veszteséggel zárta a napot a budapesti tőzsde, ezen belül az OTP "vitte a prímet", a forint azonban nem rogyott meg a rossz hírre, zárásra erősödni is tudott napközbeni értékékeihez képest. Amerikában a fed is a recesszió végének közeledtét prognosztizálja, a tengerentúli autóipar az éledezés jeleti mutatja. Az európai jegybank a kamatról dönt, vélhetően tartás lesz. Romániából újabb kedvezőtlen gazdasági hírek érkeztek. Válsághíradó hajnalban.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb külföldi esemény az Európai Központi Bank (ECB) kamatdöntése lesz, a várakozások a jelenleg 1,00 százalékos kamatszint tartását mutatják.

Közzéteszik az eurózóna - ezen belül a német -, valamint a brit beszerzési menedzser indexet. Az euróövezetben és Németországban várhatóan változatlan marad a mutató augusztusban, Nagy-Britanniában nagon enyhe javulásra lehet számítani.

Javulást mutatnak a júliusi európai kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó várakozások, a közös pénzt használó országokban átlagosan kisker várakozás egy hónapra visszatekintően a 0,2 százalékos csökkenésről 0,1 százalékos emelkedést, egy év alatt pedig a visszaesés ütemének 0,2 százalékpontos lassulását jelzik előre.

Magyarországon nem tesznek közzé számottevő makrogazdasági adatot.

Nagyot esett a BUX és az OTP

Jelentős veszteséggel zárta a szerdai kereskedést a BUX, a vezető papírok 2,6-5,5 százalékkal gyengültek. A vezető részvények közül az OTP járt a legrosszabbul, a bankpapír ára több mint 20 milliárd forintos forgalomban 5,5 százalékkal 4601 forintra esett.

Oszkó Péter szerint jövőre a 2009-ben vártnál 400 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számol a költségvetés, így ekkora további megtakarításra van szükség.

Nem tudott megállni a negyedik napja tartó gyengülési hullám az amerikai piacokon, szerdán további enyhe gyengüléssel zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei.

A nemzetközi befektetői hangulatot és az euró/dollár árfolyam alakulását követve 276 forintos euró árfolyam környékén ingadozott a forint: az eurót délután négy órakor 276,19 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a kedd délutáni 273,17 forinttal.

Az amerikai jegybank (Fed) szerint végéhez közeledik a recesszió az Egyesült Államokban. A Wall Street Journal szerint az amerikai gazdaságon segített az Obama-féle válságkezelés.

Három és félmilliárd forint közelében a legnagyobb bevallott jövedelem

Novemberben nyit a bécsi gáztőzsde. Shrek már részben indiai, Mikiegér is az lehet, a 4 milliárd dolláros Disney-Marvel üzlet a médiaipar konszolidációját jelezheti.

Megállapodtak szerdán Brüsszelben az Európai Unió tagországainak miniszterei abban, hogy az unió növelje 125 milliárd euróra azt a hozzájárulást, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tőkeemeléséhez nyújt.

Az egy évvel korábbinak a duplája, csaknem 3,5 milliárd forint volt a legnagyobb múlt évi bevallott jövedelem.

Az egy nappal korábbi rossz GDP-adat után újabb negatív hírek érkeztek Romániából: drasztikusan visszaestek a beruházások és csökkentek az ipari termelői árak.

Az euróövezet gazdasága 0,1 százalékkal zsugorodott a második negyedévben az elsőhöz képest.

Éledőben az amerikai autóipar?

Az amerikai autóipar idei legjobb hónapját zárta augusztusban, elsősorban a roncsprémiumnak köszönhetően.

Az első félévben a magyar külkereskedelmi mérleg 2,055 milliárd euró többletet mutatott és 1,766 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Olcsóbb hiteleket szeretne Surányi György, volt jegybanelnök, egyetemi tanár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!