Pazar negyedévet zárt a londoni tőzsde

Vágólapra másolva!
Negyedszázados történetének legjobb három hónapját zárta a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó árfolyammutatója, a brit gazdaságba öntött hatalmas mennyiségű pénz, valamint a fellendülés tartósságával kapcsolatos befektetői derűlátás hatására.
Vágólapra másolva!

A londoni börze FTSE-100 mutatója a most zárult harmadik naptári negyedév utolsó kereskedési napját ugyan 25,82 pontos, fél százalékos veszteséggel fejezte be, az 5133,90 pontos záróérték azonban 21 százalékos negyedéves emelkedést mutat. Az index ezzel jócskán megdöntötte eddigi negyedéves rekordját, amelyet 1999 utolsó három hónapjában állított fel, 14,9 százalékos nyereséggel.

Az index március 3-án érte el idei legalacsonyabb zárási szintjét, 3513,54 ponttal, azóta 47 százalékkal erősödött. Tavaly történetének legrosszabb naptári esztendejét zárta, a 4434,17 pont 31,5 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly év eleji nyitó szintnél. A korábbi negatív rekordot 2002-ben mérték, amikor 24,5 százalékot esett a tőzsdemutató az év eleje és vége között.

A brit statisztikai hivatal (ONS) e héten közölte, hogy az előzetesen becsült 0,7 százalék helyett 0,6 százalékkal maradt el a brit hazai össztermék (GDP) az idei második negyedévben az egy negyedévvel korábbitól. Az éves szintű visszaesés 5,5 százalékos volt, 1955 - a rendszeres negyedéves statisztikai adatfelvételek kezdete - óta a legnagyobb.

A Brit Iparszövetség (CBI) múlt héten kiadott új előrejelzése szerint a harmadik negyedévben valószínűleg véget ért a brit recesszió. A munkáltatói szervezet azzal számol, hogy a gazdaság összkibocsátása az elmúlt három hónapban 0,3 százalékkal növekedett az előző negyedévhez képest, a negyedik negyedévben pedig már 0,4 százalékos növekedést valószínűsítenek a CBI szakértői.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!