A szokásosnál jóval hamarabb kezdődött meg a hagyományos hegyaljai szőlők, a furmint és a hárslevelű szüretje - mondta az MTI-nek Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Azért nem várnak tovább, mert a száraz idő miatt rohamosan csökken a szőlő létartalma.
Tokaj-hegyalján a szőlészek, borászok általában - éppen a szemek aszúsodása miatt - a lehető legtovább - ha lehetséges október utolsó napjaiig - kivárnak a szüret megkezdésével. Idén viszont nem vártak addig, mert már most valószínűsíthető, hogy lényegesen kevesebb lesz az aszú - amelynek felvásárlási áráról még nem tudott beszámolni Marcinkó Ferenc, mint mondta, ez "hétfőn dől el".
A térség legnagyobb felvásárlója, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt. a 19 cukorfok alatti szőlőért kilogrammonként 45 forintot, a 19-21 fok közöttiért 50-et, a 21-23 fok közöttiért 60-at, míg a 23 fok felettiért 70 forintot fizet a vele szerződésben álló termelőknek, akik december 15-ig megkapják pénzüket - mondta Marcinkó Ferenc. Az aszúért két részletben fizet a TK, a vételár felét december 15-ig, másik felét pedig a jövő év március 30-ig utalják át a termelőknek.
A társaság a borvidék legkorábban érő szőlőjéből, a sárga muskotályosból 10 ezer mázsát vásárolt fel, furmintból és hárslevelűből pedig 85-90 ezer mázsa átvételét tervezi a vele szerződésben álló mintegy kétezer termelőtől.