A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az USA szerint pénzzavarban van az al-Kaida

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminisztérium számításai szerint az elmúlt évek legsúlyosabb anyagi helyzetében van az al-Kaida terrorista hálózat. Eközben a tálibok pénzügyi lehetőségei javultak, részben az afganisztáni drogkereskedelem virágzása miatt.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet forrásait többé-kevésbé sikerült az Egyesült Államok titkosszolgálatainak befagyasztania - közölte amerikai pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a BBC internetes oldala.

"Számításaink szerint az al-Kaida az utóbbi néhány év legsúlyosabb pénzügyi válságát éli át, ennek következtében befolyása csökken" - mondta a terroristák pénzügyi helyzetével foglalkozó washingtoni hivatalnok. David Cohen szerint azonban figyelmeztetett, hogy ez a helyzet hamar megváltozhat, mert a szervezetnak sok segíteni kész támogatója van.

A táliboknak viszont nincsenek anyagi gondjaik. Az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja, Richard Holbrooke úgy véli, pénzeszközeik nagy részét a Perzsa-öböl környéki privát támogatók biztosítják, és a források sokasága miatt a pénzmozgásokat nehéz ellenőrizni.

A terrorista szervezetek pénzügyi helyzetével foglalkozó washingtoni hivatalnok szerint egyébként a tálibokhoz hasonlóan - akik bevételeik jelentős részét a kábítószer-kereskedelemből szerzik - egyre több csoport finanszírozza bűncselekményekből működését. A libanoni szélsőséges szervezet, a Hezbollah például illegálisan letöltött szoftverek, zenék árusításából, illetve cigarettacsempészetből tartja fenn magát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!