Vágólapra másolva!
John S. Reed egykori Citi-vezér és tőzsdeelnök bocsánatot kért, amiért segítkezett a 45 milliárd dolláros állami tőkeinjekcióra kényszerült Citigroup létrehozásában.
Vágólapra másolva!

"Elnézést kérek" - ezt mondta egy vasárnapi interjúban John S. Reed amiért főszerepet játszott a Citigroup 1998-as létrehozásában. A bankóriás úgy jött létre, hogy egyesült a kereskedelmi banki tevékenységet ellátó Citicorp és a Travelers Group, amelynek a tulajdonában volt a Salomon Smith Barney Holdings befektetési bank. Ennek azért volt jelentősége, mert az Egyesült Államokban a Glass-Steagall törvény miatt évtizedeken keresztül nem keveredhetett a kereskedelmi banki és a befektetési banki tevékenység.

A Citigroup tavaly 27,7 milliárd dolláros veszteséget szedett össze, értékleírásainak összértéke pedig csaknem 120 milliárd dollárt tett ki. A pénzintézet 34 százaléka jelenleg az amerikai állam tulajdona, Washington ugyanis 45 milliárd dollárral segítette meg a pénzügyi válság miatt a csőd szélére került bankóriást.

Reed szerint az ilyen nagy bankokat fel kellene darabolni, és általánosságban is meg kellene tiltani, hogy értékpapírpiaci befektetései legyenek azoknak a bankoknak, amelyek betéteket kezelnek. Reed 2000-ig volt a Citi első embere, a bankot most Vikram S. Pandit vezeti. A banknál 100 ezer állás szüntettek meg 2007 óta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!