Vágólapra másolva!
A vártnál jóval rosszabb teljesítményt nyújtott a magyar gazdaság a harmadik negyedévben, a GDP a kérdéses időszakban 7,2 százalékkal csökkent.
Vágólapra másolva!

A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 7,2 százalékkal csökkent 2009 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte pénteken a KSH.

A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,8 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék.

Jobb adatra számítottak

A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett 12 elemző átlagosan 6,6 százalékos éves GDP visszaesést várt idén június és szeptember között, szemben az előző negyedévben mért bő 7 százalékos hanyatlással.

A GDP 2009 második negyedévében - naptári hatás kiszűrésével - 7,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, míg a kiigazítatlan adat szerint a GDP 7,5 százalékkal esett vissza, az adatok 0,1 százalékponttal voltak kedvezőbbek a KSH által közölt előzetes adatoknál. A bruttó hazai termék 2008 harmadik negyedévében 1,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, naptári hatás kiszűrésével pedig 0,3 százalékkal nőtt. A növekedés húzóereje a mezőgazdaság teljesítménynövekedése volt.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2008 harmadik negyedévében a gazdasági teljesítmény stagnált az előző negyedévhez képest. A KSH 2009. szeptember végén változtatott utoljára a 2008-as GDP értékén, a folyó áron számolt mutató 77 milliárd forinttal kisebb, 26 543 milliárd forint lett a korábban publikált éves számnál, ami változatlan árakon számítva 0,6 százalékos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva.

Ipar: 15 százalékos mínusz

A KSH pénteken közölte a részletes ipari statisztikát is, a jelentésben szereplő számok megegyeztek az előzetes statisztikában szereplőkkel. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2009 szeptemberében 15 százalékkal csökkent a termelés, a munkanaphatástól megtisztított index pedig megegyezik a kiigazítatlannal. A termelés volumene 2009 első kilenc hónapjában 21 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában, augusztushoz képest pedig 3,7 százalékos voltaz emelkedés.

Az ipari export az első kilenc hónapban 23,1, szeptemberben 13,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához mérten. A kivitel szeptemberi, jobb teljesítményéhez az is hozzájárult, hogy az előző hónapokkal ellentétben néhány ágazatban (a villamosberendezés-, a vegyianyag-, -termék-, illetve a gyógyszergyártásban) már exportnövekedés figyelhető meg. A szeptemberi exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év kilencedik hónapjában a feldolgozóipari export több mint egynegyedét kitevő járműgyártás kivitele 23,1 százalékkal maradt el a 2008. szeptemberitől. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipar legnagyobb exportját adó számítógép-, elektronikai-, optikaitermékgyártás
exportvolumene 16,2 százalékkal csökkent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!