Tőkeemelés és kamatcsökkentés az OTP-leányban

Vágólapra másolva!
Az OTP tőkét emelt romániai leánybankjában, az OTP Bank Romania. A román gazdaság kedvező folyamatai pedig lehetővé tették, hogy a bank 9 százalék alá szorítsa a betéti kamatait. Az elmúlt időszakban 2 százalékponttal csökkenthette a lejben, illetve fél százalékponttal az euróban nyújtott hitelek kamatait - mondta Diósi László, a bank vezérigazgatója pénteken Bukarestben.
Vágólapra másolva!

A BÉT közleménye szerint a román cégbíróság 2010. január 21-én bejegyezte a tőkeemelést, mellyel az OTP Bank Romania jegyzett tőkéje 30 millió román lejjel (mintegy 7,3 millió euró), 462,9 millió lejre emelkedett.

Az OTP-leánybank pénzügyi menedzsere emlékeztetett: az elmúlt egy-két hónapban kedvező folyamatok indultak meg a romániai piacon, nőtt az ipari termelés, alacsony az infláció mértéke, javult a külkereskedelmi mérleg egyensúlya. Az új kormány által kidolgozott és a parlament által nemrég elfogadott költségvetésnek köszönhetően a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megadta az engedélyt a készenléti hitel harmadik és negyedik részletének a folyósítására. A pénzügyminisztérium államkötvények kibocsátásával is fedezte a költségvetési deficitet, tehát nem csak az IMF-hitelre támaszkodott.

Ezzel párhuzamosan a Román Nemzeti Bank (BNR) csökkentette az irányadó kamatot. Diósi László utalt arra, hogy az országban tavaly stagnált a hitelállomány, de a megtakarítások jelentős mértékben növekedtek. Ennek köszönhetően az ország pénzügyi stabilitása helyreállt, megnőtt a befektetői bizalom Romániával szemben. Az IMF most már a korábbi becsléseihez képest nagyobb ütemű, 2 százalékos gazdasági növekedésre számít.

Mindez előnyös az OTP Bank Romania számára, hiszen most már 9 százalék alá csökkentette a betéti kamatait, az elmúlt időszakban 2 százalékponttal mérsékelte a lejben adott hitelek, illetve fél százalékponttal az euró-hitelek kamatát. Ennek eredményeként jelenleg a betétekre vonatkozó legkedvezőbb kamat lejben 8,75, euróban pedig 3,8 százalék, az euróban nyújtott hitelekre pedig 7,43, a lejalapúakra 11,86, százalék - mondta a vezérigazgató.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről