Roubini: Magyarország helyzete továbbra is törékeny

Vágólapra másolva!
A Baltikumban, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon továbbra is törékeny a pénzügyi helyzet - legalábbis Nouriel Roubini sztárközgazdász szerint, aki a davosi világgazdasági fórumon nyilatkozott erről.
Vágólapra másolva!

"Úgy vélem, hogy a kelet-közép-európai régió országaiban, egy pár kivételtől eltekintve nagyon törékeny a gazdasági helyzet" - mondta a 2008-as jelzálogválságot megjósló sztárközgazdász, Nouriel Roubini, aki az osztrák Der Standardnak nyilatkozott Davosban.

Roubini szerint a pénzügyi rendszer gondjai, az adósság növekedése és a túlértékelt devizák jelentenek problémát. A közgazdász szerint a régión belül vannak eltérések, Lengyelország és Csehország jobban teljesít a többi térségbeli államnál. "Komoly pénzügyi törékenység jellemzi azonban a balti államokat, Magyarországot, Bulgáriát és Romániát" - fejtette ki Roubini.

A régióban működő nagy nyugati bankok - amelyek közül a legnagyobbak az UniCredit, az Erste Bank és a Raiffeisen - további komoly veszteségekre készülhetnek Roubini szerint, aki úgy véli, hogy az eurózóna perifériája, azaz Portugália, Olaszország, Görögország és Spanyolország is jelentős gondokkal szembesül az államháztartási deficit elszállása és a versenyképesség romlása miatt.

Magyarország ugyan nem képviselteti magát a fórumon, de a felszólalások és interjúk alkalmával többször is szóba került már. Roubini előtt Soros György említette Magyarországot Davosban, a magyar származású amerikai guru azonban inkább pozitív értelemben beszélt a magyar válágkezelésről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!