OTP- és Mol-vezéreket hallgatnának ki Horvátországban egy osztrák lap szerint

Vágólapra másolva!
Egy osztrák lap szerint Mol- és OTP-vezetőket is be akar idézni tanúként a horvát korrupció-ellenes ügyészség a Podravka-ügyben. A lap azt állítja, az OTP és a Podravka "korrupció-gyanús" hitelszerződést kötött, a Mol 34 millió eurót helyezett letétbe az OTP Banknál, amelyből a Podravka vezetése törvénytelenül fel akarta vásárolni a cég részvényeit. Az OTP közölte, mindenben eleget tesz a törvényi előírásoknak.
Vágólapra másolva!

A Podravka horvát élelmiszeripari vállalat három korábbi vezetőségi tagja és a Fima brókercég vezetője decemberben került előzetes letartóztatásba gyanús hitelügyletek miatt. A Wirtschaftsblatt című osztrák napilap szerint a hatóság újabb tanúk meghallgatását kezdeményezte az ügyben, a lap úgy tudja, az OTP és a Mol vezetőiről lehet szó.

A magyar cégek érintettsége a múlt héten merült fel, amikor a Hina nevű horvát hírügynökség azt állította, különös hitelszerződést kötött az OTP és a Podravka. A hírügynökség szerint a hitelszerződés mögött Damir Polancec korábbi horvát gazdasági miniszter és a Mol megállapodás állhat.

A legnagyobb horvát élelmiszergyártó, a Podravka korrupciós ügye október elején robbant ki. Akkor hat, idén januárban pedig további tíz vállalati vezetőt vettek őrizetbe 35 millió eurós sikkasztás gyanúja miatt. A Podravka legnagyobb részvényese - 26 százalékos tulajdonrésszel - a horvát állam, a gyanú szerint a cég vezetői különféle pénzügyi manőverekkel, a vállalat pénzeszközeit felhasználva megszerezték a vállalat részvényeinek 25 százalékát.

Az OTP a Merrill Lynchtől vette át hitelt

Az OTP Bank lapunkkal annyit közölt, hogy "mindenben eleget tesz a törvényi előírásoknak, és a külföldi társintézményekkel együttműködő magyar hatóságok számára átadta a kért dokumentációkat, következésképp törvénytisztelő, jogkövető intézményként jár el".

Az OTP közölte, betartja az üzleti titokra és banktitokra vonatkozó törvényi előírásokat, és a Podravka esetében is a szerződésben rögzítetteknek megfelelően jár el. "Az OTP Bank a Merrill Lynch Internationaltől vállalta át a Podravka által 2007-ben megkötött hitelszerződést. A hitelátvállalás a nemzetközi piacokon szokásos dokumentációval történt, amely sztenderd ügyletnek minősül a hazai és nemzetközi hitelpiacokon aktív hitelintézetek részére" - derül ki a bank közleményéből.

A horvát elnök is megszólalt

Stjepan Mesic horvát elnök múlt héten közölte, hogy jónak látná, ha nyilvánosságra hoznák a Podravka horvát élelmiszeripari vállalat és az OTP szerződését, hogy kiderüljön, volt-e köze a horvát kormánynak és a Molnak a korrupció-gyanús megállapodáshoz.

Mesic hétfőn Zágrábban újságíróknak kijelentette: Damir Polancec tavaly decemberben lemondott horvát miniszterelnök-helyettes (aki korábban a Podravjkát vezette és később az INA felügyelőbizottságának is tagja volt) egymaga nem intézhetett el mindent, az OTP és a Podravka szerződésén olyan szakértők nagy csoportjának kellett dolgoznia, akik jól ismerik az energiaszektort, a vállalati tevékenységet, a nemzetközi magán- és közjogot, és a privatizációt.

Évek óta a horvát piacon

Az OTP 2005-ben lépett be a horvát piacra, az adriai régióra koncentráló Nova banka - 2005 szeptemberétől OTP Banka Hrvatska - 2005. március 10-én került az OTP Bank tulajdonába. Az OTP Banka Hrvatska a horvát bankpiac nyolcadik legnagyobb szereplője. A bank központja Zadarban van, és az Isztriai-félszigeten a legnagyobb piaci súlyú bank. A pénzintézet 105 fiókkal, 163 ATM-mel és 1172 POS terminállal rendelkezik, alkalmazottainak száma 2008 végén 1047 fő volt.

A Mol 2003-ban jelent meg Horvátországban, a magyar olajtársaság ugyanis ekkor lépett stratégiai kapcsolatba a horvát nemzeti olajtársasággal, az INA-val. A Mol ekkor 25 százalék plusz egy részvény arányban vált az INA tulajdonosává. Jelenleg az INA 47,2 százaléka a Molé, míg 44,8 százaléka horvát állami tulajdonban van, de tavaly nyáron a Mol átvette az irányítást a horvát olajtársaságban.

Az INA legutóbb azzal került a címlapokra, hogy a német Handelsblatt olyan cikket jelentetett meg, miszerint az orosz Szurgutnyeftyegaz kivonulna a Molból, ha a magyar cég átadja a horvátországi INA-ban lévő tulajdoni hányadát. Az orosz befektetők tavalyi feltűnésekor a Mol és az OTP megsegítette egymást - erről itt olvashat részletesebben.)

Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója egyben a Mol igazgatótanácsának alelnöke is.



A horvát elnök egyebek mellett tudni szeretné, ki döntött az INA horvát olajtársaság irányítási jogának átruházásáról (a Mol javára), ki tárgyalt erről Horvátország nevében. A Hina horvát hírügynökség pedig olyan horvát sajtójelentéseket idézett, amelyek összefüggésbe hozták a horvát kormánynak a Mollal folytatott tárgyalásait az OTP és a Podravka közötti megbeszélésekkel.

Ljubo Jurcic, a Podravka felügyelő bizottságának elnöke múlt szombaton közölte, hogy látta az OTP és a Podravka megállapodását, de az irat bizalmas jellegére hivatkozva nem fűzött hozzá kommentárt. Jurcic megjegyezte, hogy a Mol megkapta az INA vállalatirányítási jogait, mintha a horvát olajipari cég részvényeinek 51 százalékával rendelkezne, jóllehet valójában ennél kisebb az INA-részesedése (47,2 százalékos).

Titkos megállapodás

A Hina horvát hírügynökség által idézett sajtóbeszámolók szerint Polancec titkos megállapodást kötött az OTP-vel és a Mollal, amelynek értelmében az INA kezességet vállal az OTP által a Podravkának nyújtott hitel visszafizetéséért. A Hina sajtójelentéseket ismertetve egy anyagában megjegyezte, a Mol 34 millió eurót helyezett letétbe az OTP banknál és ebből tervezték finanszírozni azt a pénzügyi műveletet, amellyel a Podravka vezetése állítólag törvénytelenül fel akarta vásárolni az élelmiszeripari cég részvényeit. A Hina egy másik szombati jelentésében - szintén horvát sajtóbeszámolókra hivatkozva - Polancecet nevezte meg a betét elhelyezőjeként.

A hírügynökség szerint Jadranka Kosor horvát miniszterelnök szombaton cáfolta, hogy a horvát kormány INA-részvényekkel jótállt a felvett hitel visszafizetéséért. Ivo Sanader volt horvát kormányfő aznap közölte, hogy nem volt köze a Podravkával, a Mollal és az INA-val kapcsolatos ügyletekhez. Polancec - aki ellen a horvát korrupcióellenes hivatal vizsgálatot folytat törvénytelen közvetítés gyanúja miatt - közleményben kategorikusan cáfolta, hogy az OTP és Podravka tárgyalásainak köze lenne a horvát kormánynak a Mollal folytatott megbeszéléseihez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről