Brüsszel: Jövőre 3 százalék alá kerülhet a magyar hiány

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint jövőre 3 százalék alá süllyedhet a GDP-hez mért államházartási hiány.
Vágólapra másolva!

Sikerült stabilizálni az államháztartás mérlegét Magyarországon tavaly - állapította meg az Európai Bizottság (EB) a konvergenciaprogramról szerdán Brüsszelben kiadott értékelésében.

A testület szerint a magyar GDP-hez mért államháztartás hiánya jövőre - az uniós ajánlásoknak megfelelően - az euróbevezetéshez szükséges 3 százalékos küszöbérték alá kerülhet, 2,8 százalék körül lehet.

Az uniós testület megjegyezte ugyanakkor, hogy a csökkentési tervek részben olyan intézkedésekre épülnek, amelyeket a konvergenciaprogram nem részletez. Az EB jelezte, a kiadások további csökkentésére van szükség, ez pedig a közigazgatás folytatódó reformjával és a veszteséges vállalatok helyzetének átalakításável lehet megoldani.

Az idei költségvetés 4 százalék alatti államháztartási hiánnyal készült, ám a várható kormányváltás miatt könnyen lehet, hogy magasabb lesz a végeredmény. A választásokon győzelemre esélyes Fidesz politikusai többször jelezték, hogy új büdzsét készítenek kormányra kerülésük esetén és ebben a most kitűzöttnél magasabb hiányt fognak betervezni.

Az eddigi adatok szerint idei lendületes hiánynövekedéssel indult az év: a Pénzügyminisztérium március elején közzétett adatai szerint az első két hónap alatt az államháztartás egyenlege február végén 350,6 milliárd forintos deficitet mutat. Ez az éves várható hiány 39,9 százalékára rúg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!