Beszakadt a BUX is péntek reggel

Vágólapra másolva!
Az amerikai és az ázsiai piacok trendjét követve drasztikus eséssel kezdett pénteken a pesti tőzsde. Az index ezután jelentősen erősödött, de az elemzők szerint nagy a félelem.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 854,81 pontos mínusszal 22 033,53 ponton nyitott pénteken. Az előző napi záróértékhez képest ez 3,73 százalékos esést jelent. A nyitás után a kisebb papírok közül többnek a kereskedését fel kellett függeszteni egy időre, a 10 százalékot meghaladó árváltozás miatt.

A nyitás után azonban meredek emelkedésbe kezdett az index, fél óra elteltével a 2 százalék körülire mérséklődött a csökkenés mértéke. Az nagy részvények közül az OTP 3,5, a Mol 2,6, a Magyar Telekom 1,06 százalékos mínuszban volt fél tíz után.

"Rázós napunk lesz - öveket bekapcsolni" - mondta az MTI-nek még a nyitás előtt Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője. Szerinte az OTP árfolyama akár már pénteken elérheti az 5700 forint körüli szintet (fél tíz után még 6000 forint fölött volt).

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője úgy látja, hogy a befektetők menekülnek az eddig "ész nélkül vett" papíroktól. A félelem elképesztően nagy - tette hozzá.

A BUX 319,23 pontos, 1,38 százalékos csökkenéssel, 22 888,34 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 47,3 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő olajpapír kivételével gyengültek.

Jelentős csökkenéssel kezdtek a vezető európai tőzsdemutatók. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,2 százalékos, a frankfurti DAX-30 mutató 2,0 százalékos, a párizsi CAC-40 index 2,7 százalékos gyengüléssel indított. Eközben a spanyol IBEX-35 index 1,9 százalékos, a portugál PSI-20 mutató 3,0 százalékos, míg az olasz MIB 2,5 százalékos eséssel kezdte a napot.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről